Україна не потребує термінового зниження боргового навантаження / фото УНІАН

Міністерство фінансів поки не бачить необхідності в реструктуризації боргів України за аналогією з проведеної в 2015 році для зниження боргового навантаження.

Читайте такожУкраїна цього року повинна повернути понад $14 мільярдів боргів

"Необхідність у реструктуризації поки немає", - сказав в інтерв'ю УНІАН заступник міністра фінансів Василь Шкураков.

Відео дня

За його словами, Бюджетний кодекс передбачає певний інструментарій на випадок, якщо Україна не зможе залучити плановий обсяг запозичень із зовнішніх джерел.

"Це заміна зовнішніх запозичень внутрішніми. В крайньому випадку, можна купити за гривню валюту з резервів Національного банку і заплатити за боргами. Інструментів достатньо", - додав Шкураков.

Він зазначив, що проведення реструктуризації в 2015 році було необхідним, так як економіка України в той час просто не могла обслуговувати борги в такому обсязі.

"Держава, державні підприємства і банки втратили майно в Криму і на Донбасі. І це було не самостійне рішення України, а частина програми з Міжнародним валютним фондом", - пояснив заступник міністра.

Як повідомляв УНІАН, Україна в 2015 році провела реструктуризацію боргу по єврооблігаціях на 15 мільярдів доларів, в рамках якої кредитори погодилися на списання боргу нашої країни на 3 мільярди доларів і продовження термінів погашення.

У листопаді 2015 року Україна випустила нові єврооблігації на 12 мллиардов доларів з погашенням у 2019-2027 роках під 7,75% річних. Також були випущені державні деривативи з прив'язкою до зростання ВВП на 3 мільярди доларів.