Популярність українських ОВДП стали причиною тенденції до зниження ставок / фото УНІАН

Міністерство фінансів України очікує зниження ставок дохідності за облігаціями внутрішньої державної позики.

Читайте такожІноземці відновили купівлю українських облігацій

"Ми підтримуємо постійний діалог з первинними дилерами ОВДП та інвесторами, вивчаємо попит. Звичайно, ми спостерігаємо тенденцію до зниження ставок", - повідомив в інтерв'ю УНІАН заступник міністра фінансів Василь Шкураков.

Відео дня

Він зазначив, що Національний банк вже зробив перші кроки в цьому напрямку, знизивши вартість своїх кредитів рефінансування до рівня облікової ставки, що пожвавило попит на ОВДП з боку банків.

Також Шкураков нагадав, що активізували попит на українські боргові папери та нерезиденти. "Тенденція останніх аукціонів - купівля нерезидентами гривневих облігацій на еквівалент 100-150 мільйонів доларів. Це підігріває ринок і позитивно впливає на тенденцію до зниження ставок", - додав заступник міністра.

Коментуючи можливий тиск на валютний ринок в результаті виходу нерезидентів з українських ОВДП в майбутньому, Шкураков зазначив, що це питання Мінфін постійно обговорює з Національним банком і тримає на контролі.

Як повідомляв УНІАН, нерезиденти з початку року збільшили вкладення в українські державні облігації внутрішньої позики майже вдвічі, або на 5,448 миллиада гривень, - до 11,798 мільярда гривень.

Експерти допускають деяке вплив цих операцій на валютний ринок України, оскільки при купівлі облігацій інвестори продають валюту, а при продажу – купують валюту.