Ілюстрація REUTERS

Близько 5 мільйонів людей працюють за кордоном на постійній основі або залучені у процес трудової міграції.

Читайте такожУ Польщі підвищили "мінімалку" - тепер вона вчетверо більша, ніж в Україні

Такі дані УНІАН назвав президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобійник після круглого столу.

Відео дня

«Наша асоціація спирається на цифру 5 млн осіб. Вона базується на тому, що в квітні 2018 року Клімкін (міністр закордонних справ України – УНІАН) сказав про те, що в Росії працює приблизно 3 млн українців, поляки говорять про 2 млн українців, які в них працюють», – сказав він.

За словами Воскобійника, вони наводять саме ці показники, тому що у всіх інших країнах працює значно менше українців.

«У Чехії, наприклад, працює до 120 тисяч, у країнах Балтії разом 50 тисяч, тому ми говоримо про цифру 5 млн осіб, які залучені у процес трудової міграції і працюють», - пояснив він.

При цьому експерт зазначив, що точних цифр щодо українців, які працюють за кордоном немає, оскільки навіть не відомі точні дані про кількість проживаючих в Україні.

«Ми можемо спиратися на такі речі, як: Міжнародний валютний фонд каже, що за кордоном працює 3,2 млн українців, наш міністр соцполітики (Андрій Рева – УНІАН) каже, що 3,2 млн працює на постійній основі, включені в процес трудової міграції від 7 до 9 млн, включаючи ці 3,2 млн», - сказав він.

Присутній на круглому столі керівник соціологічної групи «Рейтинг» Олексій Антипович презентував дані опитування понад 40 тисяч респондентів, отримані в грудні 2018 року.

«Згідно з опитуванням, понад 35% українців хотіли б отримати роботу за кордоном, це дуже багато. Основний мотив – більший заробіток, більше можливостей», - сказав він.

За словами Антиповича, основним чинником, який може повернути в Україну заробітчан, є можливість для них займатися підприємницькою діяльністю.

«Кожен другий з тих, хто хоче працювати за кордоном, говорить про те, що готовий інвестувати зароблені за кордоном гроші у відкриття власної справи тут, в Україні», - зазначив він.

Як повідомляв УНІАН, за даними Міністерства соціальної політики України, кількість трудових мігрантів, які в 2018 році працювали за межами України, становила 7-9 мільйонів осіб, причому кількість тих, хто на постійній основі знаходиться за межами країни, не перевищує 3,2 мільйона.

За інформацією Національного банку України, обсяг надходжень від трудових мігрантів до України в 2018 році становив близько 11 млрд дол.