Може змінитися порядок передачі жителями показників квартирних лічильників холодної води / Фото УНІАН

З лютого 2019 року мешканці будинку повинні сплачувати за весь об’єм води, яку спожив їхній будинок.

Про це повідомляє ПрАТ «АК «Київводоканал», посилаючись на нову методику розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг, яка введена в дію з 25 січня поточного року.

Зазначається, що вказана методика затверджена наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 22 листопада 2018 року №315.

Відео дня

«Серед основних принципів, що застосовує методика, - принцип визначення та розподілу небалансу - різниці між обсягом холодної води, виміряним загальнобудинковим лічильником, та сумарним обсягом спожитої холодної води за показниками квартирних лічильників», - йдеться у повідомленні.

Визначено, що для будинків, де усі приміщення оснащені лічильниками холодної води, обсяг небалансу розподіляється між усіма споживачами пропорційно до обсягу споживання, а для будинків, де частина приміщень не оснащена лічильниками холодної води, обсяг небалансу розподіляється між споживачами, які не мають лічильників, пропорційно до кількості осіб, які фактично користуються послугами.

Читайте такожВода з-під крану: коли українці зможуть її пити

Для кожного будинку методика передбачає свій розрахунковий період, на кінцеву дату якого проводиться зняття показників комерційного (загальнобудинкового) вузла обліку та здійснюється розподіл між споживачами.

«Київводоканал» через розміщення оголошень на будинках та в квитанціях на оплату повідомить усіх споживачів про розрахункову дату у кожному будинку. У вказаний день представник «Київводоканалу» щомісячно зніматиме показники загальнобудинкового лічильника у вашому будинку», - наголосили у відомстві.

Споживачів запрошують брати участь у знятті показників.

«Також може змінитися порядок щомісячної передачі мешканцями показників квартирних лічильників холодної води. Відповідно до методики, показники квартирних лічильників необхідно передавати станом на розрахункову дату (або у дату найбільш наближену до розрахункової)», - додали у «Київводоканалі».

Раніше УНІАН повідомляв, що Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), з 1 лютого підвищила тарифи на послуги з водопостачання та водовідведення для «Київводоканалу».