Рада провалила закон про розміри штрафів АМКУ / фото УНІАН

Верховна Рада відхилила законопроект, який передбачає для компаній можливість оскаржувати в суді рішення Антимонопольного комітету України (АМКУ), в тому числі розмір призначених штрафів.

Читайте такожРада може продовжити пільговий період розмитнення "євроблях"

За ухвалення законопроекту №2431 «Про внесення змін до законодавства про захист економічної конкуренції щодо визначення розміру штрафів органами Антимонопольного комітету України за порушення законодавства про захист економічної конкуренції» проголосували 94 депутати при необхідному мінімумі в 226 голосів.

Відео дня

Як зазначається в пояснювальній записці, даний законопроект впроваджує єдину систему розрахунку штрафів, розроблену Антимонопольним комітетом, оскільки зараз встановлено лише верхній розмір штрафу і немає жодних правил калькуляції штрафних санкцій. Пропоновані зміни дадуть змогу забезпечити єдиний підхід до визначення розміру штрафів Антимонопольним комітетом, що призведе до зменшення кількості дискримінаційних рішень, коли за схожі порушення різним компаніям призначалися різні штрафи. Також проект закону встановлює право компаній оскаржити в суді рішення Антимонопольного органу. Ухваленя даного законопроекту закладено в Угоді про асоціацію України з Євросоюзом.

Голова парламентського комітету з питань економічної політики Андрій Іванчук, доповідаючи по законопроекту, повідомив, що документ пропонує надати право через суд змінювати розмір штрафів АМКУ, однак зараз суди не мають необхідної методики для визначення справедливих розмірів штрафів.

У той же час багато депутатів висловилися проти дозволу судам змінювати штрафи АМКУ, оскільки це може дати можливість монополістам через суди добиватися зменшення штрафів. Згідно з чинним законодавством, рішення АМКУ не підлягають оскарженню в суді.

Як повідомляв УНІАН, у січні 2016 року Верховна Рада України відправила законопроект №2431 «Про внесення змін до законодавства про захист економічної конкуренції щодо визначення розміру штрафів органами Антимонопольного комітету України за порушення законодавства про захист економічної конкуренції» на повторне друге читання.

Антимонопольний комітет України є державним органом із спеціальним статусом, метою діяльності якого є забезпечення державного захисту конкуренції та підприємницької діяльності. Основне завдання Антимонопольного комітету - участь у формуванні та реалізації конкурентної політики України. Вона здійснюється за такими напрямами: здійснення державного контролю за дотриманням законодавства про захист економічної конкуренції; запобігання, виявлення і припинення порушень законодавства про захист економічної конкуренції; контроль за концентрацією; контроль за регулюванням цін (тарифів) на товари, що виробляються (реалізуються) суб'єктами природних монополій.