Ілюстрація REUTERS

Національний банк України з 1 березня знижує норму обов'язкового продажу валюти експортерами до 30% з 50%, що діють на даний час.

Читайте такожВ Україні відзавтра скасовують понад 20 обмежень на валютному ринку

Про це повідомив журналістам заступник голови НБУ Олег Чурій.

Відео дня

«З 1 березня ми знижуємо розмір обов'язкового продажу з 50 до 30%. Також ми дозволимо репатріацію дивідендів за 2018 рік. На сьогодні поки у нас діє максимальна сума репатріації на місяць 7 млн євро», - сказав Чурій.

Він пояснив, що тепер, по суті, можна буде репатріювати у межах цього ліміту дивіденди за всі роки.

Крім того, як повідомив Чурій, компанії зможуть купувати валюту під імпортні контракти день в день без попереднього резервування коштів. «Ми ухвалили рішення зняти обмеження щодо резервування коштів на купівлю іноземної валюти - так зване правило Т+1», - сказав він.

Довідка УНІАН. Ухвалений Верховною Радою Закон України «Про валюту і валютні операції» набрав чинності 7 липня 2018 року і вводиться в дію через сім місяців перехідного періоду від цієї дати.

За інформацією НБУ, введення в дію нового закону про валюту передбачає ослаблення більш як двадцяти обмежень на валютному ринку. В тому числі, передбачено збільшення граничного терміну розрахунків за експортно-імпортними контрактами та дозвіл вільно використовувати рахунки юридичних осіб за кордоном і рахунки нерезидентів у банках України.

Крім того, скасовуються індивідуальні ліцензії на валютні операції, буде дозволена оnline-купівля валюти фізичними особами, а ліміт на валютні перекази за кордон без відкриття рахунків для фізосіб підвищується у 10 разів.

Також, за рішенням НБУ, з 7 лютого бізнес зможе репатріювати дивіденди за 2018 рік у межах 7 млн євро на місяць і купувати валюту день в день без попереднього резервування коштів, а з 1 березня норма обов'язкового продажу валюти експортерами знизиться до 30% з 50%, діючих на даний час.