Ілюстрація REUTERS

Національний банк не очікує дестабілізації валютного ринку України унаслідок скасування від завтра, 7 лютого, понад двадцяти обмежень на ринку відповідно до нового валютного законодавства.

Читайте такожНацбанк послабив валютні обмеження

Як повідомив заступник голови НБУ Олег Чурій у ході брифінгу, під час проведення валютної лібералізації регулятор дотримується принципу збереження фінансової стабільності.

Відео дня

«Тому ті кроки з лібералізації, які ми зараз робимо, ми намагаємося завжди аналізувати, і вважаємо, що дуже багато обмежень, що існували на рівні законів, не були ефективними, не впливали позитивно на ринок, а лише створювали зайве адміністративне навантаження. І ми вважаємо, що ці кроки з лібералізації не вплинуть негативно на ринок», - сказав він.

За інформацією НБУ, введення в дію нового закону про валюту від завтра, 7 лютого, передбачає ослаблення понад двадцяти обмежень на валютному ринку. У їх числі - збільшення граничного строку розрахунків за експортно-імпортними контрактами та дозвіл вільно використовувати рахунки юридичних осіб за кордоном і рахунки нерезидентів у банках України.

Крім того, скасовуються індивідуальні ліцензії на валютні операції, буде дозволено оnline-купівлю валюти фізичними особами, а ліміт на валютні перекази за кордон без відкриття рахунків для фізосіб підвищується в 10 разів.

Також із 7 лютого бізнес зможе репатріювати дивіденди за 2018 рік у межах 7 млн євро на місяць і купувати валюту день у день без попереднього резервування коштів, а з 1 березня норма обов'язкового продажу валюти експортерами знизиться до 30% з 50%, що діють на даний час.

Довідка УНІАН. Ухвалений Верховною Радою Закон України «Про валюту і валютні операції» набув чинності 7 липня 2018 року і вводиться в дію через сім місяців перехідного періоду з цієї дати.