Ілюстрація REUTERS

Ослаблення валютного регулювання в Україні у зв'язку з введенням в дію нового валютного законодавства не спричинить істотного впливу на курс української гривні в короткостроковому періоді, але може сприяти підвищенню волатильності ринку в нестабільній ситуації.

Читайте такожПокупка доларів онлайн і мінус 20 обмежень: в Україні запрацював новий закон про валюту

Таку думку висловили опитані УНІАН банкіри.

Відео дня

Так, головний економіст "Альфа-Банку" (Україна) Олексій Блінов вважає, що момент для масштабної хвилі ослаблення валютного регулювання в Україні зараз дуже вдалий. "На валютному ринку переважає пропозицію іноземної валюти, викликане масованим приходом іноземних інвесторів в гривневий борг (ОВДП). При цьому співвідношення помірного сприйняття ринком валютного ризику та високих процентних ставок на гривневі ресурси ніяк не мотивує, наприклад, притримувати продаж іноземної валюти", - пояснив він.

За оцінками банкіра, експортери навряд чи суттєво скоротять продажу іноземної валюти після зниження норми обов'язкового продажу, та в цілому вплив валютної лібералізації безпосередньо на котирування валютного ринку буде невеликою. "Водночас зручність проведення валютних операцій для клієнтів банків істотно зросла. Суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності зможуть більш гнучко та самостійно управляти валютними ризиками. Це стосується як великих підприємств, так і фізичних осіб - підприємців, які надають послуги іноземним клієнтам. А наші клієнти - фізичні особи вже відчули зручність купівлі-продажу іноземної валюти онлайн в кілька кліків на мобільному додатку", - додав Блінов.

Старший аналітик "Райффайзен Банку Аваль" Михайло Ребрик вважає, що в коротко - і середньостроковому періодах нововведення незначно відіб'ються на функціонуванні валютного ринку в періоди стабільності, а в довгостроковому періоді валютна лібералізація може сприяти зростанню обсягів торгів на ринку, знижуючи курсову волатильність.

За оцінками банкіра, експортери продають набагато більшу частину виручки, ніж вимагається нормативно. Крім того, в минулому році спостерігалося зміщення традиційних сезонних трендів на валютному ринку, що ускладнює прогнозування, і робить вигоди від "притримування" виручки не настільки очевидними, як раніше.

"Однак, на мій погляд, можливості експортерів "придержуванню" валютної виручки в очікуванні девальвації все ж збільшуються, тому в нестабільні часи це створює додатковий резерв для посилення девальваційних трендів. Аналогічна ситуація з потенційним збільшенням і навіть зняттям ліміту на репатріацію дивідендів", - зазначив банкір.

За його словами, раніше чинна вимога щодо попереднього резервування гривні під купівлю валюти дозволяло банкам та Національному банку отримувати уявлення про попит та пропозицію валюти на міжбанківському ринку на майбутній день і досить ефективно згладжувати коливання. "Тепер же на міжбанку стають можливими спонтанні великі покупки, що в умовах "тонкощі" нашого ринку підвищує потенціал зростання волатильності", - додав Ребрик.

Довідка УНІАН. В Україні відсьогодні, 7 лютого, діє новий Закон "Про валюту і валютні операції", який передбачає послаблення більше двадцяти обмежень на валютному ринку. У тому числі збільшення граничного терміну розрахунків за експортно-імпортними контрактами дозвіл вільно використовувати рахунки юридичних осіб за кордоном і рахунки нерезидентів у банках України.

Крім того, скасовуються індивідуальні ліцензії на валютні операції, дозволяється оnline-купівля валюти фізичними особами, а ліміт на валютні перекази за кордон без відкриття рахунків для фізосіб підвищується в 10 разів.

Також, з 7 лютого бізнес зможе репатріювати дивіденди за 2018 рік в межах 7 млн євро в місяць і купувати валюту день у день без попереднього резервування коштів, а з 1 березня норма обов'язкового продажу валюти експортерами знизиться до 30% до 50%, що діють на даний час.