Нацбанк очікує повернення інфляції у цільовий діапазон близько 5% у 2020 році / фото УНІАН

Національний банк України очікує подальшого уповільнення споживчої інфляції до цільового діапазону на рівні 5% плюс/мінус 1 п.п. у 2020 році.

Про це йдеться в інфляційному звіті НБУ за січень, оприлюдненому на сайті регулятора.

Відзначається, що ефекти зниження світових цін на енергоресурси і зміцнення гривні будуть компенсовані збереженням тиску з боку заробітних плат і більш високими темпами зростання адміністративно регульованих тарифів.

Відео дня

Головними факторами зниження інфляції на прогнозному горизонті в НБУ назвали досить жорсткі монетарні умови і стриману фіскальну політику.

Читайте такожНацбанк чекає від українських заробітчан цього року більше $12 мільярдів

Додатковими факторами будуть відносно низька курсова волатильність і помірні темпи зростання цін на імпортовані товари, в тому числі енергоносії і продовольство.

При цьому очікується послаблення впливу зростання зарплат на тлі зниження інтенсивності міграційних процесів і скорочення розриву в рівні заробітних плат з сусідніми країнами у порівнянні з попередніми роками.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк зберіг прогнози щодо зростання реального ВВП України у 2019 році на 2,5% і інфляції на кінець року 6,3%.

Прогноз на 2020 рік також залишився незмінним - очікується зростання економіки України на 2,9% при інфляції 5%.

У 2021 році НБУ прогнозує зростання ВВП на 3,7% за інфляції 5%.