Ілюстрація REUTERS

Нарощування нерезидентами вкладень в облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) України в гривні наразі не несе ризиків для економіки країни.

Читайте такожУ Нацбанку пояснили зимове зміцнення гривні

Про це йдеться в опублікованій на сайті регулятора витягу з протоколу останнього засідання Комітету НБУ з монетарної політики.

Відео дня

Як йдеться в документі, пов'язані з припливом короткострокового боргового капіталу ризики виникають через його надходження не у державний, а у приватний сектор з подальшим перегрівом споживчого попиту.

Зазначається, що приплив капіталу відбувається саме в гривневі боргові інструменти, що переводить валютні ризики іноземних інвесторів.

За оцінками НБУ, інвестиції нерезидентів в ОВДП незначні відносно обсягів ОВДП в обігу і наразі не перевищують показників минулого року.

Також Нацбанк зазначив, що внаслідок припливу капіталу може нарощувати міжнародні резерви, створюючи подушку безпеки на випадок можливого відтоку капіталу.

Як повідомляв УНІАН, обсяг вкладень нерезидентів в облігації внутрішньої державної позики України з початку року зріс на 7 мільярдів гривень, або більше ніж удвічі, - до 13,4 мільярда гривень.

У Національному банку України називають покупку нерезидентами гривневих облігацій одним із чинників зміцнення гривні протягом останніх тижнів, оскільки при купівлі ОВДП інвестори продають валюту.