Ілюстрація REUTERS

Економіка Великобританії сповільнила темпи зростання в останні три місяці минулого року, в результаті чого зростання ВВП за 2018 рік виявилося мінімальним за шість років, оскільки хвилювання через Brexit негативно позначилося на інвестиціях, показали офіційні дані, опубліковані в понеділок.

Читайте такожЄС виступивши проти змін у договорі щодо Brexit

Зростання ВВП в останньому кварталі 2018 року знизилося до 0,2 відсотка з 0,6 відсотка у попередньому кварталі. Це співпало з усередненим прогнозом економістів, опитаних Рейтер, але виявилося трохи нижчим за оцінки, які минулого тижня давав Банк Англії.

Відео дня

За 2018 рік в цілому темпи зростання економіки впали до мінімуму з 2012 року - 1,4 відсотки порівняно з 1,8% у 2017 році. Відсутність плану щодо умов виходу Великобританії з Європейського Союзу, запланованого на 29 березня, викликає все більшу стурбованість у споживачів і підприємств.

Минулого тижня Банк Англії знизив прогноз зростання економіки країни в 2019 році на 0,5 процентних пункту до 1,2 відсотка, що стане найповільнішим зростанням ВВП з часів рецесії 2009 року.

Інвестиції підприємств скоротилися на 3,7 відсотка в четвертому кварталі в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Витрати домогосподарств продовжують залишатися стабільними, збільшившись на 1,9 відсотка в річному вираженні.