За 2018 рік порушення при готівкових розрахунках встановлено у 100% проведених перевірок / фото УНІАН

Підрозділи контролю за готівковим обігом Державної фіскальної служби України (ДФС) у 2018 році провели 16,9 тисячі перевірок, за результатами яких оштрафували суб'єктів господарювання на загальну суму 937,6 мільйона гривень.

Читайте такожМитниці за рік виявили порушень на 3,4 мільярда гривень

Як повідомили в прес-службі ДФС, всі перевірки були організовані з-за наявності ризиків в господарській діяльності підприємств, а за минулий рік порушення встановлено у 100% проведених перевірок.

Відео дня

Загалом за вказаний період податківці здійснили 14,7 тисячі фактичних перевірок та 2,2 тисячі документальних перевірок, за результатами яких оштрафували підприємства на 442,8 мільйона гривень і на 494,8 мільйона гривень відповідно.

"Завдяки застосуванню ризикоорієнтованого відбору суб'єктів господарювання для перевірок, сума фінансових санкцій за їх результатами у 2018 році зросла більш ніж вдвічі, або на 549,9 мільйона гривень, з 387,8 мільйона гривень до 937,7 мільйона гривень", - наголошується в повідомленні.

Також повідомляється, що внаслідок посиленого контролю за сферою готівкових розрахунків обсяги торговельної виручки, проведеною через РРО, збільшилися у 2018 році в порівнянні з 2017 роком на 166,5 мільярда гривень, або на 19%.

Згідно з даними ДФС, в Україні налічується 130 тисяч суб'єктів господарювання, які зареєстрували 308 тисяч реєстраторів розрахункових операцій (касові апарати або РРО) та 292 тисячі книг обліку розрахункових операцій (КОРО), через які проводяться розрахункові операції у сфері торгівлі та послуг.

Крім того, в повідомленні наголошується, що під постійною увагою підрозділів контролю за розрахунковими операціями ДФС знаходяться понад 1,4 мільйона фізичних осіб - підприємців платників єдиного податку.

Як повідомляв УНІАН, у вересні 2018 року ДФС запустила в тестовому режимі інформаційну систему для онлайн-реєстрації розрахункових операцій E-Receipt, яка дає можливість платникам зареєструвати касу і касирів в режимі онлайн.

Крім того, в електронному кабінеті платника на сайті ДФС запроваджено сервіс, за допомогою якого споживачі (покупці) можуть перевірити справжність касових чеків, виданих при проведенні розрахунків, і проінформувати органи ДФС про їх можливу підробку.

З 8 травня 2017 року користуватися касовими апаратами зобов'язані всі продавці побутової техніки, комп'ютерів, смартфонів і іншої електроніки, незалежно від їх обороту або типу підприємства.