Ілюстрація / REUTERS

Європейська комісія ухвалила рішення включити 23 країни і території до списку держав, які демонструють недоліки у боротьбі з відмиванням коштів та у протидії з фінансуванням тероризму.

Як йдеться у повідомленні на сайті Єврокомісії, мета цього заходу полягає у захисті фінансової системи ЄС шляхом ефективнішого запобігання відмиванню коштів та ризикам фінансування тероризму.

До цього списку потрапили Афганістан, Американське Самоа, Багамські острови, Ботсвана, Північна Корея, Ефіопія, Гана, Гуам, Іран, Ірак, Лівія, Нігерія, Пакистан, Панама, Пуерто-Ріко, Самоа, Саудівська Аравія, Шрі Ланка, Сирія, Трінідад і Тобаго, Туніс, Американські Віргінські острови та Ємен.

Відео дня

Читайте такожЄвросоюз збирається посилити боротьбу з відмиванням грошей

Внаслідок включення цих країн до списку, банки та інші установи, на які поширюються правила ЄС щодо відмивання коштів, будуть змушені проводити посилені перевірки фінансових операцій за участі клієнтів та фінансових інституцій з цих 23 країн з високим ступенем ризиків. Це необхідно для більш ефективного виявлення будь-яких підозрілих фінансових потоків.

"Ми створили найбільш суворі стандарти у боротьбі з відмиванням коштів у світі, але ми маємо подбати, аби брудні гроші з інших країн не знаходили шляхи потрапляння у нашу фінансову систему", - наголосила комісар Європейського Союзу з питань юстиції, прав споживачів та гендерної рівності Вєра Юрова.

"Брудні гроші є життєвим джерелом для організованої злочинності та тероризму. Я пропоную внесеним у список країнам виправити їхні недоліки негайно. Європейська комісія готова працювати з ними для урегулювання цих питань", - заявила Юрова.

Нагадаємо, минулого року Рада ЄС схвалила директиву про посилення правил щодо запобігання відмивання грошей та фінансування тероризму, які передбачають, зокрема, підвищення прозорості даних про власників трастів та бенефіціарів компаній.