Ілюстрація REUTERS

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб занепокоєний тенденцією виведення активів з банків, що ліквідуються, які перебувають в його управлінні, з використанням «чорних» нотаріусів і державних реєстраторів, у результаті чого існує загроза втрати контролю над активами низки фінустанов балансовою вартістю 4,5 млрд грн.

Читайте такожФонд гарантування розкрив топ-5 схем виведення грошей із банків

Як заявив директор-розпорядник Фонду Костянтин Ворушилін на прес-конференції, тенденція виведення активів з банків, що ліквідуються, з використанням послуг «чорних» нотаріусів і держреєстраторів наростає.

Відео дня

«Питання не локальне, а глобальне. Питання інвестиційної привабливості України, збереження власності», - підкреслив Ворушилін.

За інформацією Фонду, йдеться, як правило, про найрентабельніші активи, продаж яких можливий вище балансової вартості.

Говорячи про причини такого явища, Ворушилін зазначив, що це відбувається через безкарність нотаріусів та держреєстраторів, яких слід було б позбавляти повноважень за такі дії.

«Це банальна крадіжка, банальне бажання в деяких випадках скористатися нерішучістю правоохоронної і судової системи, нерішучістю тих же працівників Міністерства юстиції», - зазначив він.

Також у Фонді повідомили про подачу відповідного звернення до Міністерства юстиції з проханням сприяти поверненню втрачених активів і вжити заходів щодо «чорних» нотаріусів і держреєстраторів.

У представлених Фондом матеріалах - відомості про виведення активів з 12 банків за рішеннями судів, за договорами іпотеки, за договорами купівлі-продажу, на підставі рішень держреєстратора, а також шляхом скасування стягнення іпотечного майна, виведення майна за договором дарування, незаконного втручання в держреєстр.

Довідка УНІАН. Упродовж 2014-2017 років 96 банків в Україні втратили платоспроможність. Загальна сума коштів, отримана вкладниками банків, переданих в управління Фонду гарантування в цей період, становила майже 90 млрд грн. На цей час Фонд гарантування продовжує ліквідацію понад 90 банків в Україні.