Ілюстрація REUTERS

Рішення Верховного Суду України про визнання неправомірною постанови Національного банку щодо виведення з ринку неплатоспроможного "Златобанк" суперечить нормам чинного законодавства, а також інтересам вкладників і кредиторів фінустанови.

Читайте такожЛіквідацію "Златобанку" продовжили ще на два роки

Як повідомляється на сайті НБУ, суд зобов'язав Нацбанк надати "Златобанку" термін для дій щодо фінансового оздоровлення банку після вжиття заходів з його ліквідації.

Відео дня

"Законодавством не передбачений механізм відновлення діяльності банку, у т. ч. за рішенням суду, щодо якого прийнято рішення про відкликання банківської ліцензії та його ліквідації", - йдеться в повідомленні.

В Нацбанку наголосили, що скасування рішення про віднесення банку до категорії неплатоспроможних жодним чином не відновить ані його платоспроможності, ані довіри клієнтів.

"Замість законодавчо визначеної ліквідаційної процедури, судом породжується правова невизначеність, яка нівелює дію законів. Це, у свою чергу, призводить до порушення прав вкладників і кредиторів", - зазначив регулятор.

Також повідомляється, що Нацбанк очікує повного тексту судового рішення і розгляне питання звернення до суду за роз'ясненнями.

Раніше Фонд гарантування вкладів фізичних осіб заявив про загрозу втрати контролю над активами, що ліквідується "Златобанк" у зв'язку з зазначеним рішенням Верховного суду, оскільки колишні акціонери банку можуть вивести його діяльність за межі правового поля.

У Фонді зазначили, що через втрату контролю над активами банку не буде можливості задовольнити вимоги вкладників і кредиторів "Златобанк" на загальну суму понад 6,5 мільярда гривень.

Довідка УНІАН. Довідка УНІАН. "Златобанк" працював на ринку України з 2008 року. Його основним власником була Олена Якименко.

Фонд гарантування почав ліквідацію "Златобанк" в травні 2015 року. До цього, з 14 лютого, в банку працювала тимчасова адміністрація.