Ілюстрація REUTERS

Постійна палата третейського суду в Гаазі сьогодні, 15 лютого, офіційно оприлюднила часткове арбітражне рішення на користь «ПриватБанку» і проти Російської Федерації у справі про експропріацію активів банку в Криму після анексії РФ півострова.

Читайте такожВерховний суд дозволив арештувати акції декількох російських банків

«Суд визнав, що він має юрисдикцію щодо всіх вимог «ПриватБанку» проти Російської Федерації, Російська Федерація порушила свої зобов'язання за двосторонньою угодою про заохочення та взаємний захист інвестицій, незаконно експропріювавши активи «ПриватБанку» в Криму, і що «ПриватБанк» має право на відшкодування за таку експропріацію в повному обсязі», - повідомила прес-служба фінустанови.

Відео дня

Також повідомляється, що питання про розмір відшкодування «ПриватБанку» за незаконні дії РФ суд залишив на наступний етап арбітражного розгляду.

У прес-службі нагадали, що «ПриватБанк» має намір отримати відшкодування в розмірі понад 1 млрд дол. США.

Довідка УНІАН. У березні 2014 року в результаті невизнаного світом референдуму, що відбувся в Автономній Республіці Крим Україна втратила півострів. Кремль включив його до складу Російської Федерації.

У серпні 2014 року Національний банк України зобов'язав банки країни призупинити здійснення всіх видів фінансових операцій у населених пунктах, які не контролюються українською владою.

«ПриватБанк» (м. Дніпро) працює на ринку України з 1992 року і є найбільшим банком за обсягом активів. Банк перебуває у власності держави з грудня 2016 року. За підсумками 2018 року «ПриватБанк» одержав 11,7 млрд грн прибутку.