Ілюстрація REUTERS

Працівники, яких наймають приватні особи, і які отримують доходи без участі податкових агентів, повинні їх задекларувати. Про це повідомляє прес-служба Державної фіскальної служби (ДФС).

Читайте такожВеликі платники податків у січні наповнили бюджет майже на 20 мільярдів гривень - Фіскальна служба

До таких доходів належать винагороди, що виплачуються хатнім робітницям, садівникам, няням, гувернанткам, будівельникам, водіям тощо.

Відео дня

"Податкові агенти - це підприємства, підприємці, а також особи, які провадять незалежну професійну діяльність (адвокати, нотаріуси і т. д.), які нараховують та виплачують фізичним особам доходи у вигляді заробітної плати, гонорарів, винагород за разову роботу, дивідендів, премій і т. д." , - пояснила заступник начальника управління - начальник відділу адміністрування податку на доходи фізичних осіб Департаменту податків та зборів з фізичних осіб ДФС Тетяна Федченко.

"Такі податкові агенти згідно з Податковим кодексом, відповідальні за нарахування і сплату податку на доходи фізичних осіб до бюджету. Тому якщо особа в 2018 році отримувала доходи тільки за участю податкових агентів, декларацію їй подавати не потрібно", - підкреслила Федченко.

Як повідомляв УНІАН, українці у січні задекларували 3,6 млрд грн отриманих доходів за 2018 рік, з них 335 платників задекларували доходи в сумі понад 1 млн грн.

За вказаний період громадяни подали понад 22 тис. декларацій про доходи за 2018 рік, що на 13% більше показника за аналогічний період минулого року.

Зокрема, задекларовано 79,7 млн грн податку на доходи фізичних осіб та 13,1 млн грн військового збору, що відповідно на 50% і 31% перевищує показники попереднього року.

Довідка УНІАН. Українці за результатами деклараційної кампанії 2018 року задекларували 73,1 млрд грн отриманих доходів за 2017 рік, що на 16% більше показника попереднього року.

Зобов'язання з податку на доходи фізосіб становили 2,3 млрд грн, з військового збору – 302,7 млн грн.