У Мінсоцполітики пропонують заборонити працевлаштування фізосіб-підприємців / фото УНИАН

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман пообіцяв провести широке обговорення законопроекту Міністерства соціальної політики, яким планується обмежити використання фізичних осіб - підприємців (ФОП) для виконання робіт або надання послуг як повноцінних співробітників.

Читайте такожЗастрягли в "тіні": чому бізнес не хоче ставати "білим"

Про це він заявив в ефірі одного з телеканалів.

Відео дня

«Добре, що у них (Мінсоцполітики - УНІАН) виникла ідея, вони її відпрацювали, повісили на сайт для обговорення. Уряд жодних рішень з цього приводу не приймав, парламент - тим більше. Тому буде розумний підхід, обговорення широке. Висловляться асоціації, скажуть, що добре, що ні, що зараз не на часі. І ми готові до цієї дискусії. Наш уряд є відкритим», - сказав Гройсман.

За словами прем'єра, потрібно поставити в рівні умови з іншими тих, хто зловживає використанням праці фізичних осіб - підприємців для мінімізації своїх податків.

«Мій уряд, я як прем'єр-міністр ніколи не дозволю нікому нашкодити малим підприємцям в Україні», - додав він.

Присутній на ефірі міністр соціальної політики Андрій Рева заявив, що ініціатива його міністерства спрямована на роботодавців, які хочуть мінімізувати свої податкові виплати, використовуючи державні інструменти з підтримки малого бізнесу.

«Я хочу заспокоїти: про фізичних осіб - підприємців не йдеться, вони як працювали, так і працюватимуть. Але ті, хто намагається використовувати ці державні механізми для мінімізації своїх платежів до бюджету, з ними ми будемо боротися - що б вони там про нас не говорили», - сказав він.

Як приклади зловживань міністр назвав послуги працівників деяких супермаркетів, спортивних залів, закладів громадського харчування, які оформлені як ФОП.

«Мільярди гривень вони розтягують по кишенях, не бажаючи платити податки в нашу казну», - зазначив Рева.

Як повідомляв УНІАН, Мінсоцполітики пропонує жорстко обмежити використання фізичних осіб - приватних підприємців, праця яких використовується замість повноцінного найму на роботу.

Про це сказано в проекті закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав працівників і протидії застосуванню незадекларованої праці», який оприлюднений на сайті міністерства.

Серед іншого Мінсоцполітики визначає сім ознак, збіг за трьома з яких дає підставу вважати відносини трудовими.