Ілюстрація REUTERS

Вкладення місцевих бюджетів у депозити державних банків в Україні у 2018 році зросли до 26 млрд грн з 23 млрд грн роком раніше, повідомила журналістам голова Державної казначейської служби Тетяна Слюз.

Читайте такожЗаборона на «бюджетні депозити»: місцева влада незадоволена рішенням уряду

Місцеві бюджети в 2018 році заробили на розміщенні коштів на депозитних рахунках в державних банках 1,3 млрд грн, додала вона. 

Відео дня

За її словами, деякі міста направляли на банківські депозити навіть отримані субвенції з держбюджету і суми перевищення надходжень митних платежів, які мали направлятися на будівництво доріг.

Коментуючи способи вкладень після урядової заборони розміщувати кошти загального фонду місцевих бюджетів на банківських депозитах, голова Держказначейства наголосила, що вкладення в облігації внутрішньої державної позики вигідніші.

«Минулого року середня ставка по депозитах по Україні становила від 9,5 до 15%. А за облігаціями внутрішньої державної позики - було і 18, і 19%. Я вважаю, що вигідніше місцевим бюджетам викуповувати цінні папери, щоб поповнювати дохідну частину», - сказала вона.

Крім того, голова Держказначейства зазначила, що депозити розміщуються в межах бюджетного року, тоді як вкладення в ОВДП можуть переходити на наступний бюджетний рік.

Також в Держказначействі повідомили, що, як і в 2017 році, кошти місцевих бюджетів в 2018 році були повністю повернуті з банків на єдиний казначейський рахунок.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів у січні поточного року заборонив місцевим органам влади у 2019 році зберігати кошти загального фонду місцевого бюджету на банківських депозитах. За інформацією Міністерства фінансів, йдеться виключно про кошти загального фонду, включаючи податкові надходження і трансферти, які мають йти на фінансування потреб громади.