За законопроект №0216 проголосував 231 народний депутат / фото УНІАН

Верховна Рада ухвалила президентський законопроект "Про ратифікацію Багатосторонньої конвенції про виконання заходів, які стосуються угод про оподаткування, з метою протидії розмиванню бази оподаткування та виведенню прибутку з-під оподаткування", який дозволить Україні внести необхідні зміни в усі чинні міжнародні договори України про уникнення подвійного оподаткування.

Читайте такожУкраїна і Швейцарія домовилися про уникнення подвійного оподаткування

За законопроект №0216 проголосував 231 народний депутат за необхідного мінімуму в 226 голосів.

Відео дня

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що з 1 січня 2017 року Україна приєдналася до Програми розширеного співробітництва в рамках Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) і взяла на себе зобов'язання імплементувати мінімальний стандарт Плану дій для боротьби з розмиванням бази і виведенням прибутку з-під оподаткування (BEPS).

"Ратифікація Багатосторонньої конвенції дозволить Україні виконати кроки 6 і 14 мінімального стандарту Плану дій BEPS, які є обов'язковими до виконання для України, а також одночасно внести необхідні зміни в усі чинні міжнародні договори України про уникнення подвійного оподаткування", - наголошується в пояснювальній записці.

Так, обов'язковими до виконання Україною є чотири кроки з п'ятнадцяти запропонованих. Зокрема, крок 5 "Удосконалення заходів боротьби з податковими зловживаннями"; крок 6 "Недопущення зловживання пільгами, передбаченими двосторонніми угодами"; крок 13 "Рекомендації щодо документації з трансфертного ціноутворення та розкриття інформації по країнах"; крок 14 "Удосконалення процедури взаємного узгодження шляхом вирішення спорів".

При цьому кроки 6 і 14 передбачають обов'язкове внесення змін до чинних міжнародних двосторонніх угод про уникнення подвійного оподаткування.

Як повідомляв УНІАН, 23 липня 2018 року Україна підписала багатосторонню конвенцію про уникнення подвійного оподаткування.

Україна в 2017 році приєдналася до Плану Організації економічного співробітництва і розвитку в Європі (ОЕСР) щодо протидії ухиленню від сплати податків - Base erosion and Profit Shifting (BEPS).

В рамках плану ОЕСР розробила 15 кроків, які покривають різні сфери протидії агресивному податковому плануванню. Серед них: удосконалення правил трансфертного ціноутворення, запобігання ухиленню від сплати податків за допомогою міжнародних договорів, оподаткування доходів контрольованих іноземних компаній, обмін інформацією. Приєднання України до BEPS означає, що країна зобов'язується імплементувати мінімальний стандарт плану, що включає чотири кроки боротьби з податковими зловживаннями, пов'язаними з використанням спеціальних режимів оподаткування, уникнення зловживань при застосуванні податкових конвенцій, розкриття інформації про використання схем агресивного податкового планування, збільшення ефективності механізмів вирішення спорів щодо застосування договорів про уникнення подвійного оподаткування між країнами.