В Україні стартувала масштабна монетизація субсидій / фото УНІАН

В Україні відсьогодні, 4 березня, починають виплачувати субсидії на комуналку готівкою.

Читайте такожВід 0 до 24 тисяч гривень: названо розмір субсидій «живими» грошима

Ще минулого місяця Кабмін прийняв рішення, що допомога на комуналку видаватиметься живими грошима, а потім люди самі платитимуть за газ, тепло, воду та інші послуги.

За інформацією Мінсоцполітики, першими "живі" кошти для оплати комунальних рахунків за лютий отримають пенсіонери, які отримують пенсію 4 березня. Тим, у кого є пенсійна картка, субсидія буде зарахована туди. Тим, у кого немає, додому принесе листоноша. Не пенсіонери зможуть отримати свою монетизовану субсидію з 12 березня в будь-якому відділенні "Ощадбанку".

Як повідомляв УНІАН, в Україні стартувала монетизація субсидій на оплату комунальних послуг. Вона проходитиме у три етапи: перший етап розпочався 1 січня 2019 року і поширюватиметься на тих громадян, які будуть звертатися за субсидією з новим пакетом документів.

На другому етапі до монетизації будуть залучені громадяни, яким призначено субсидію на неопалювальний період 2019 року, на третьому етапі очікується повний перехід на надання субсидій у грошовій формі.

7 лютого Кабінет міністрів України скоротив до одного місяця максимальний період простроченої заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг для призначення субсидій.

Крім цього, затверджена Кабміном постанова передбачає, що з 1 травня 2019 року призначення житлової субсидії домогосподарствам, які отримували таку субсидію протягом опалювального сезону 2018-2019 років на підставі їх звернень до 31 грудня 2018 року, здійснюється тільки після подання нової заяви (в якій обов'язково вказується номер мобільного телефону заявника) та декларації.