Нацбанк з початку року поповнив резерви на міжбанку на 700 млн дол. / фото УНІАН

Сприятлива ситуація на валютному ринку дозволила Національному банку поповнити міжнародні резерви за допомогою викупу валюти без впливу на курс гривні на 700 млн дол. з початку року.

Читайте такожЗростання цін в Україні сповільнилося до 8,8%

Як повідомляється на сайті НБУ, у тому числі 200 млн дол. куплено за перший тиждень березня.

Відео дня

У НБУ пояснили, що зміцнення курсу гривні протягом останніх тижнів зумовлено впливом ринкових факторів, включаючи сприятливу зовнішню цінову кон'юнктуру для українських експортерів, наближення термінів сплати річних податків до державного бюджету, слабке зростання імпорту товарів, низькі обсяги репатріації дивідендів в іноземній валюті за кордон і перевищення продажу валюти населенням над покупкою.

За оцінками НБУ, зазначені фактори забезпечують переважання пропозиції валюти на міжбанківському валютному ринку над попитом, в той час як приплив іноземного капіталу в державні цінні папери сповільнився і не відіграє значної ролі у зміцненні курсу гривні.

Також в НБУ нагадали, що для страхування від валютних ризиків бізнес може укладати з банками форвардні контракти, фіксуючи певний рівень курсу в майбутньому.

Довідка УНІАН. Національна валюта України за результатами торгів на міжбанківському валютному ринку з початку березня зміцнилася до долара США більш ніж на 40 копійок, або на 1,6%, - до 26,44/26,47 грн/дол. до закриття торгів 6 березня.

За оцінками опитаних УНІАН експертів, зміцнення національної валюти України в останні дні зумовлено наближенням дати сплати компаніями податку на прибуток за минулий рік, стартом посівної кампанії в аграріїв і відновленням попиту нерезидентів на українські державні облігації, оскільки ці фактори стимулюють зростання продажу валюти на міжбанківському валютному ринку.