Ілюстрація REUTERS

В останні тижні гривня стабільно зміцнюється. За даними фінансових аналітиків, своєї нижньої точки курс долара в Україні може досягти вже цього тижня – 15 березня.

При цьому новою психологічною відміткою називається рівень у 26,0-26,2 грн/$, пише "Главред".

Читайте такожВесняне зміцнення нацвалюти: євро опустилося нижче за 30 гривень

Відео дня

Напередодні свят українці обвалили курс валюти, продавши свої валютні заощадження, щоб придбати подарунки до 8 Березня і т. д. Бізнес же в цей період вклався в гривневі облігації внутрішньої держпозики: Мінфін продав цінних паперів майже на 5,7 млрд грн. Причому новий аукціон з продажу ОВДП призначений вже на 12 березня.

Курс міжбанку також обвалили експортери. Побоюючись, що курс долара буде рватися вниз і далі, вони поспішили позбутися не тільки обов'язкової частини валютної виручки, але продали навіть більше, ніж зазвичай – тим самим обваливши курс ще більше.

Цього тижня курс долара буде просідати за рахунок накопиченої пропозиції через неробочу п'ятницю (завдяки додатковому вихідному на 8 Березня). Крім того, підходить час обов'язкових для бізнесу річних податкових виплат. Все це грає на руку гривні.

Єдине, що може зіграти проти гривні – якщо підвищиться попит на долар, що подешевшав, з боку населення.

Втім, поки що найбільш песимістичним діапазоном для курсу гривні до долара в готівкових обмінниках називають 26,30-26,60 грн/$.

Як повідомляв УНІАН, враховуючи встановлений офіційний курс, з початку березня гривня зміцнилася до долара США на 1,7%, до євро - на 3%.