Ілюстрація REUTERS

З початку дії нового закону про валютної лібералізації (7 лютого), українці купили 52 мільйони доларів через онлайн-банкінг.

Читайте такожНацбанк назвавши п'ять причин зміцнення гривні

Про це повідомляє Національний банк України на своїй сторінці в Facebook.

Відео дня

Нацбанк зазначає, що українці продовжують активно використовувати оnline-банкінг для купівлі іноземної валюти, адже це зручніше, ніж покупка в касах банківських відділень, а бізнес користується новими перевагами, зокрема, спрощеною процедурою оформлення кредитів від нерезидентів.

"Так за перший місяць дії нового валютного регулювання населення купило в інтернеті близько 52 мільйонів доларів США, а українські компанії уклали понад 100 нових кредитних угод з нерезидентами", - йдеться в повідомленні.

Крім того, зазначається, що після скасування ліцензій на інвестиції за кордон, населення і бізнес досить активно інвестують в межах дозволених електронних лімітів - 2 мільйони євро для юридичних осіб та 50 тисяч євро для фізичних осіб на рік.

За даними НБУ, за перший місяць після скасування ліцензій інвестиції українських компаній і фізичних осіб за кордон становлять 9,7 мільйона євро.

Як повідомляв УНІАН, 7 лютого в Україні набув чинності новий Закон "Про валюту і валютні операції", який передбачає ослаблення понад двадцяти обмежень на валютному ринку. У тому числі збільшення граничного терміну розрахунків за експортно-імпортними контрактами дозвіл вільно використовувати рахунки юридичних осіб за кордоном і рахунки нерезидентів у банках України.

Крім того, скасовуються індивідуальні ліцензії на валютні операції, дозволяється оnline-купівля валюти фізичними особами, а ліміт на валютні перекази за кордон без відкриття рахунків для фізосіб підвищується в 10 разів.

Також, з 7 лютого бізнес зможе репатріювати дивіденди за 2018 рік в межах 7 мільйонів євро в місяць і купувати валюту день у день без попереднього резервування коштів, а з 1 березня норма обов'язкового продажу валюти експортерами знизиться до 30% до 50%, що діють на даний час.