Нацбанк зберіг облікову ставку на рівні 18% річних / фото УНІАН

Національний банк України вирішив зберегти облікову ставку на рівні 18% річних четвертий раз поспіль – після аналогічного рішення в жовтні та грудні 2018, а також у січні 2019 року.

Читайте такожУ "Ощадбанку" не бачать перспектив для зниження облікової ставки

"Правління Національного банку прийняло рішення зберегти облікову ставку на рівні 18% річних. Жорсткі монетарні умови залишаються важливою передумовою для подальшого поступового уповільнення інфляції до цілі 5% у 2020 році", - йдеться в матеріалах НБУ.

Відео дня

Зазначається, що ризики для зниження інфляції, про яких Нацбанк говорив у січневому макроекономічному прогнозі, зберігаються.

Крім того, в найближчі місяці заплановано підвищення соціальних виплат і монетизація субсидій для оплати житлово-комунальних послуг, і сукупно вплив цих факторів може бути відчутним, якщо позначиться на інфляційних очікуваннях в умовах посилення невизначеності в рік подвійних виборів.

Водночас, як зазначив регулятор, істотне зміцнення обмінного курсу гривні сприяє уповільненню інфляції.

Нацбанк вважає актуальним січневий прогноз щодо зниження інфляції до 6,3% у 2019 році і її повернення в цільовий діапазон 5% плюс/мінус 1 п. п. на початку наступного року.

Також повідомляється, що наступне засідання правління НБУ з питань монетарної політики відбудеться 25 квітня, при цьому подальша динаміка облікової ставки буде базуватися на оновленому макроекономічному прогнозі, який буде оприлюднений у квітні.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк у січні вирішив зберегти облікову ставку на рівні 18% річних третій раз поспіль – після аналогічного рішення в жовтні та грудні 2018 року.

Інфляція в Україні в лютому 2019 року в річному вираженні - в порівнянні з лютим 2018 року становила 8,8%, сповільнившись з 9,2% місяцем раніше.

Останній раз Нацбанк знижував облікову ставку майже два роки тому - у травні 2017 року, після чого зберігав або підвищував її.

Максимальне історичне значення облікової ставки на рівні 30% річних діяло в Україні з 4 березня по 28 серпня 2015 року.