"Мегабанк" оскаржив у суді 6,2 мільйона гривень штрафу / фото УНІАН

"Мегабанк" оскаржив у судовому порядку штраф Національного банку України у розмірі 6,2 мільйона гривень за проведення ризикової діяльності у сфері фінансового моніторингу.

Читайте такожВ Україні стало менше банків-порушників нормативів - НБУ

Як повідомляється на сайті НБУ, підставами для рішення про штраф стали встановлені в банку факти зняття готівки за період з березня 2017 по квітень 2018 року в загальній сумі близько 211,8 мільйона гривень групою фізичних осіб - клієнтів банку.

Відео дня

За оцінками регулятора, характер операцій дає підстави вважати, що їх метою є конвертація безготівкових коштів у готівку, оскільки кошти попередньо надходили з рахунку юридичної особи як надання кредитів, при цьому кредитні договори є однотипними.

Кожна з фізосіб отримала кредит від 4,2 мільйона гривень до 10,3 мільйона гривень на 14 календарних днів, при цьому доходів фізосіб було недостатньо для погашення кредитних зобов'язань, оскільки частина фізосіб є безробітними або обіймають посади, що не передбачають отримання достатніх доходів.

Погашення кредитів проводилося двома юридичними особами - клієнтами банку на підставі договорів поруки безготівковими коштами, які надходили з рахунків юридичних осіб у банках в якості оплати за сільськогосподарську продукцію або як безповоротна фінансова допомога.

Рахунка фізичними особами в банку закривалися до погашення виданих фінансовою компанією кредитів, а фінансові операції за рахунками деяких фізосіб проводилися після отриманого банком заяви про їх закриття.

Крім того, як зазначив НБУ, у поручителів є ознаки фіктивності.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк України у лютому застосував заходи впливу за порушення законодавства у сфері фінансового моніторингу до двох банках, у тому числі оштрафував "Мегабанк" на 6,2 мільйона гривень за проведення ризикової діяльності.