Ілюстрація REUTERS

Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) спільно з Європейським Союзом запустив кредитну лінію на загальну суму до 60 млн євро для підтримки розвитку малих і середніх підприємств (МСП) в Україні.

Читайте такожПідтримка мікробізнесу по-українськи: батіг і репресії замість пряника

Як повідомили в прес-службі ЄБРР, завдяки даній кредитній лінії, яка допоможе модернізувати виробництво і збільшити експортний потенціал, позичальники зможуть отримати до 3 млн євро в гривневому еквіваленті.

Відео дня

«Кредитна лінія передбачає підтримку приватних компаній, які зареєстровані в Україні та мають до 250 працівників. Позичальники зможуть отримати довгострокові кредити в сумі до 3 млн євро в гривневому еквіваленті. Надання кредитів у місцевій валюті захистить позичальників від валютних ризиків», - сказано в повідомленні.

У прес-службі уточнили, що кредитні кошти будуть надаватися через Державний експортно-імпортний банк України ("Укрексімбанк"), якому виділили на цю програму еквівалент у розмірі 22 млн євро (25 млн дол.) і компанії «ОТП Лізинг», якій було виділено 10 млн євро.

«Додаткові кредитні ресурси в розмірі близько 28 млн євро очікуються в найближчому майбутньому і будуть доступні для інших місцевих фінансових установ, які приєднаються до кредитної лінії», - сказано в повідомленні.

У прес-релізі ЄБРР підкреслюється, що компаніям-учасникам надаватиметься підтримка у приведенні їх виробництва у відповідність до вимог директив ЄС, що дозволить їм конкурентоспроможно працювати на ринку ЄС.

«Запуск кредитної лінії «EU4Business»-ЄБРР дає місцевим МСП, які забезпечують майже 80% робочих місць у країні, але на які поки що припадає лише близько 40% ВВП, додатковий доступ до фінансування для того, щоб вони могли далі розвиватися, ставати більш конкурентоспроможними і відповідати стандартам ЄС», - цитує прес-служба директора ЄБРР в країнах Східної Європи і Кавказу Маттео Патроні.

Крім того, для підприємств, які будуть реалізовувати проекти в рамках цієї кредитної лінії, і які відповідатимуть певним вимогам, буде можливість отримати стимулюючі гранти.

Зокрема, українські малі та середні підприємства, які готові впровадити у себе певні технології і повністю відповідати санітарним та фітосанітарним вимогам або вимогам в галузі харчової безпеки, зможуть отримати стимулюючий грант на покриття до 15% вартості проектів.

«ЄС прагне, щоб такі кредитні лінії приносили користь українським малим і середнім підприємствам, а також сприяли економічному зростанню в Україні та зміцненню економічних зв'язків між нею та ЄС. У 2018 році обсяг експорту українських товарів у ЄС зріс на 15%, а імпорт товарів з ЄС зріс на 11,5%. Ми вважаємо, що кредитні лінії ГВЗСТ сприяють збереженню цих позитивних тенденцій», - цитує прес-служба посла, голову делегації ЄС в Україні Х'югу Мінгареллі.

Довідка УНІАН. ЄБРР працює в Україні з 1993 року і є найбільшим міжнародним фінансовим інвестором в нашій країні.

За даними Міністерства фінансів України, Європейський банк реконструкції і розвитку за період співпраці профінансував в Україні 410 проектів на загальну суму 13 млрд євро, з них 7 проектів на 1,577 млрд євро в державному секторі.