Перевірка отримувачів соцвиплат за рік заощадила 6 мільярдів / фото УНІАН

Проведення верифікації одержувачів соціальних виплат в Україні у 2018 році дало змогу заощадити до 6 млрд грн бюджетних коштів.

Читайте такожУкраїна виконала більшість умов МВФ для отримання чергового траншу – міністр фінансів

Про це повідомив заступник міністра фінансів України Юрій Джигир в ході презентації виконання державного бюджету України за 2018 рік.

Відео дня

«Внаслідок верифікації певна ефективність сформувалася - минулого року Мінфін подав понад 7 мільйонів запитів до Міністерства соціальної політики на верифікацію даних, за якими було зекономлено до 6 млрд грн», - сказав він.

При цьому в Мінфіні наголосили, що головною метою верифікації є не економія бюджетних витрат, а перевірка справедливості та адресності призначення соціальної допомоги держави.

Як повідомляв УНІАН, у жовтні 2018 року Конституційний суд України визнав неконституційним одне з положень Бюджетного кодексу, що дає Мінфіну право отримувати інформацію, яка містить персональні дані.

У відповідь на це рішення Мінфін заявив про наміри продовжувати верифікацію одержувачів державної допомоги, а також розробив і подав на розгляд Кабінету міністрів законопроект, щоб законодавчо врегулювати цей процес.

У січні 2019 року Кабмін підтримав розроблений Мінфіном законопроект «Про верифікацію та моніторинг державних виплат», який дасть змогу врегулювати всі правові та організаційні засади здійснення верифікації та підвищити ефективність таких виплат для українців.

За даними Мінфіну, завдяки верифікації в 2017-2018 роках вдалося запобігти неефективному використанню як мінімум 14 млрд грн бюджетних коштів.