REUTERS

Російський рубль сам по собі вкрай потребує імпортозаміщення: підвідомчий Мінфіну «Гознак» - єдине підприємство, яке має право на виготовлення грошей, - для банкнот регулярно закуповує в Швейцарії фарбу, в Німеччині - спеціальні добавки, металізовану нитку в Італії. Ці витрати становлять мільйони євро щорічно, пишуть «Известия».

У «Гознаку» відзначають, що закупівлі імпортних компонентів відбуваються, як мінімум, раз на рік. При цьому посилення з вересня стрімкого підвищення курсу швейцарського франка до рубля призвело до подорожчання собівартості виробництва російської паперової валюти на 32% - це тільки якщо враховувати фарбу.

Читайте такожЄС втомився від витівок Росії: має намір перейти на газ з Азербайджану, Туркменістану та АлжируЗ прискоренням торішньої девальвації рубля на 64,3% (з 40,59 рубля за франк з 1 вересня до 66,71 на 25 лютого) аналогічно зросли і витрати на закупівлю фарби. Остання закупівля «Гознака» у швейцарської компанії SICPA (робить спеціальні захисні друкарські фарби, чорнило для опечатування продукції, розробляє системи кодування підакцизних товарів) датується лютим 2015 року - на суму 599 тис. франків (40 млн рублів). Виходячи із структури собівартості, витрати «Гознака» на виготовлення банкнот за півроку зросли на 32%. Можна відзначити, що франк в січні 2015 року досягав максимального курсу за останні 20 років - 76,34 рубля (франк різко зростав до долара і євро в січні через відмову Швейцарського національного банку країни від обмеження курсу нацвалюти).

Відео дня

Швейцарська фарба завжди вважалася найбільш якісної, відзначило джерело в «Гознаку». За його словами, ФГУП на своїх потужностях завжди використовував фарбу іноземного виробництва в силу відсутності аналогів в Росії і раніше в СРСР.

Джерело на підприємстві підкреслило, що зростання собівартості випуску банкнот не змусить підприємство відмовитися від швейцарської фарби. Зі свого боку, швейцарська влада поки не збирається перешкоджати співробітництву.

Читайте такожСША можуть запровадити нові санкції проти Росії в найближчі дніВ минулому році конфедерація наклала на Росію ряд економічних санкцій: вони припускають обмеження на фінансування у Швейцарії п'яти російських банків (Сбербанк, ВТБ, Газпромбанк, Внешэкономбанк і Россельхозбанк) і шести компаній («Роснефть», «Транснефть», «Газпром нефть», «Уралвагонзавод», «Оборонпром» і ОАК) без особливого схвалення влади. Також санкції передбачають обмеження співпраці у військовій і нафтовій сферах.