Нещодавно ознайомився з позицією президента компанії МСЛ Георгія Ложенка, яку він висловив з приводу функціонування ринку лотерей в країні, і, звичайно ж, в цілому, його висловлювання підтримую.

Уряд України досі не затвердив ліцензійні умови, за якими повинні працювати оператори, що тримає ринок в підвішеному стані і не дає йому якісно розвиватися. Більш того, були прийняті нові правила оподаткування, які передбачають сплату податків навіть з найдрібніших виграшів, що йде в розріз з європейською та світовою практикою.

Україна - дуже перспективна для інвестицій, тим більше, що економіка поступово виходить з кризи. Я приймав рішення інвестувати в лотерейний бізнес, оскільки бачу в ньому потенціал зростання, а також маю відповідний досвід та ресурси. Українські чиновники на рівні уряду неодноразово заявляли, що готові нарешті встановити єдині правила гри і врегулювати ринок, але поки що до реалізації цих намірів не дійшло. Більш того, проект ліцензійних умов уже розроблений, проте не ухвалений урядом. Наскільки мені відомо, це питання чекає своєї черги вже більше 6-ти років. Я переконаний, що держава дуже зацікавлена ​​в тому, щоб на лотерейному ринку працював відповідальний бізнес, який виплачує в бюджет країни значні суми податків. Тому щиро не розумію причин, чому цей правовий акт, передбачений законом про державні лотереї, не ухвалюється урядом.

Відео дня

«Українська Національна Лотерея» є членом Європейської асоціації лотерей, Всесвітньої асоціації лотерей, виконує всі вимоги відповідальної гри зазначених асоціацій, має сертифікати відповідальної гри Всесвітньої та Європейської асоціацій лотерей. У УНЛ історично стабільні зв'язки з провідним міжнародним постачальником лотерейних систем і устаткування, американською корпорацією IGT (International Game Technology PLC). Це наш стратегічний партнер, з яким діє довгостроковий контракт та плани на інвестування одразу після врегулювання ринку. При цьому, компанія не може отримати нову ліцензію відповідно до чинного законодавства, тому що їх досі не видають.

Таким чином, в зв'язку з ситуацією, що склалася на лотерейному ринку досі відсутня можливість повноцінного розвитку компанії, в яку я інвестував. Водночас, після видачі ліцензій ми змогли б швидко залучити необхідний обсяг інвестицій для будівництва сучасної компанії з європейським підходом до ведення бізнесу.

Я прийшов в Україну для того, щоб проводити реальні зміни на лотерейному ринку, тому тримаю руку на пульсі всіх подій, пов'язаних з розвитком лотерейного бізнесу в країні. Я вклав інвестиції вже більше року тому. У той час були всі передумови для стрімкого зростання: суспільство втомилося від відсутності регулювання і чекало кардинальних змін, багато обговорювався розроблений Міністерством фінансів проект ліцензійних умов, посадові особи Кабінету Міністрів заявляли про термінове затвердження ліцензійних умов та законодавчі зміни. Але, мабуть, держава знову втрачає момент і дистанціюється від змін на лотерейному ринку. А йому потрібне повне перезавантаження. Існуючі технології себе вичерпали, і ринок просто не може стабільно зростати і розвиватися в нинішньому стані.

Відсутність протягом тривалого періоду лотерейних ліцензій і чітких правил проведення діяльності - це значний ризик для інвестицій. Важко уявити, що в такому підвішеному стані лотерейний ринок буде жити тривалий час. Адже для держави немає сенсу залишати ринок в такому положенні і в подальшому. Та побоювання з приводу долі вже вкладених інвестицій, а також інвестиційного клімату України в цілому, у мене все більші.

Я чітко розумію, що ситуація, що склалася вигідна у першу чергу, тим хто працює нелегально, адже це дає можливість їм далі існувати і паразитувати у лотерейному бізнесі.

З мого боку, на цей момент, як і раніше залишаються позитивні прогнози щодо майбутнього економіки України і лотерейної галузі. Лотерейні компанії в країні будуть розвиватися, іншого шляху немає. Україна рухається в Європу, і рано чи пізно, лотерейна галузь буде побудована за кращими європейськими моделями.

Моя компанія зацікавлена ​​в тому, щоб брати активну участь у розвитку лотерейного ринку тут. При правильній реалізації моделі його розвитку, лотерея зможе принести дохід усім - державі, суспільству, гравцям та інвесторам. Лотерея в Україні повинна проводитися з метою фінансування соціальних проектів та бюджету. І наша головна мета - продовжувати бути надійним партнером для України і показувати на власному прикладі, як вести соціально відповідальний бізнес за кращими світовими стандартами.

Майкл Фогго, власник УНЛ