REUTERS

Основною і єдиною умовою позитивного рішення ключового кредитора України – Міжнародного валютного фонду – щодо нової програми співпраці з нашою країною є своєчасне ухвалення Верховною Радою пакета законопроектів, підготовленого урядом і спрямованого на зміну параметрів держбюджету, розв’язання соціальних дисбалансів і оздоровлення енергетичного сектора, зокрема НАК «Нафтогаз України».

Про це йдеться в повідомленні Міністерства фінансів, опублікованому на відомчому сайті. 

«Жодні інші чинники надання допомоги не обговорювалися», - відзначили в Мінфіні. 

Відео дня

Згідно з роз'ясненням, перелік так званих попередніх умов було узгоджено з технічною місією МВФ. «Ці попередні умови передбачали ухвалення Верховною Радою ряду законодавчих актів, включаючи внесення змін до Державного бюджету, Податкового кодексу і деяких змін до пенсійного законодавства, - пояснили у Мінфіні. - Голосування щодо цього пакета заплановане на 3 березня 2015 року. Уряд веде консультації та переговори зі всіма депутатськими фракціями коаліції».

При цьому в Мінфіні висловили упевненість в тому, що партнери по коаліції підтримають пакет змін і таким чином «відкриють дорогу новому кредиту МВФ обсягом 17,5 млрд дол. і пов'язаній з ним багатосторонній фінансовій допомозі обсягом ще 7,5 млрд дол.». 

Читайте такожМінфін допускає відстрочку рішення МВФ за новою програмою для України

Як повідомляв УНІАН, раніше глава департаменту зовнішніх зв'язків МВФ Джері Райс повідомив, що засідання Ради директорів МВФ, на якому буде розглянута нова програма кредитування української економіки строком на 4 роки і в обсягу 17,5 млрд дол., відбудеться наприкінці лютого – початку березня. За його словами, до цього часу відбудуться переговори з іншими потенційними кредиторами України щодо надання анонсованого раніше загального кредитного пакета в обсягу 40 млрд дол.

12 лютого Кабінет міністрів затвердив меморандум про співпрацю з МВФ за новою програмою, яка замінить діючу програму «стенд-бай», укладену в квітні 2014 року. 

Програма передбачає зміни у фіскальній політиці для стабілізації системи держфінансів, соціальну підтримку населення в період підвищення тарифів на газ і опалення, досягнення бездефіцитного стану НАК «Нафтогаз України» до 2017 року за допомогою комплексу заходів, включаючи поступове підвищення тарифів на газ, та інші заходи для стабілізації макроекономічної ситуації в країні й підвищення інвестиційної привабливості. 

Наприкінці лютого уряд передав на розгляд до парламенту ряд законопроектів, включаючи зміни до державного бюджету 2015 року в частині доходів і витрат, зміни пенсійного законодавства в частині збільшення пільгового пенсійного віку для жінок, скорочення пенсійних виплат працюючим пенсіонерам і повного скасування виплати пенсій діючим народним депутатам і прирівняним до них особам, а також введення механізмів примусового стягнення боргів з підприємств ТКЕ і промисловості на користь «Нафтогазу України».

У Києві розраховують, що засідання Ради директорів МВФ відбудеться 11 березня.