Фото УНИАН

Причина в тому, що 70% матеріалів для виготовлення документа мають імпортну складову. Про це в інтерв'ю «Главкому», відповідаючи на питання про причини високої вартості паспортів, розповів директор Поліграфкомбінату «Україна» Максим Степанов.

«Що стосується безпосередньо Поліграфкомбінату «Україна», то ціна складається з сировини, матеріалів і нашої роботи. На жаль, більшість матеріалів для виготовлення паспорта ми закуповуємо за кордоном, тому що такі матеріали, як полікарбонат, обкладинка з чіпом, захисні нитки, фарби і т. д. у нас не виробляються. Тому імпортна складова паспорта - це більше 70%. Однак і те, що купується в Україні, теж має імпортну складову. Наприклад, той же папір, яку ми купуємо на фабриці Банкнотного паперу НБУ. Основна сировина цього паперу у вигляді целюлози і захисних волокон у будь-якому разі купується за кордоном», - пояснив Степанов.

Керівник поліграфічного підприємства також підкреслив, що вартість біометричного паспорта на момент укладення договору з Державною міграційною службою України, а саме 5 січня 2015 року, становила 13,5 євро. На той момент, ця сума була еквівалентна 261 грн. Крім того, за словами Степанова, за кожен бланк паспорта Поліграфкомбінат платить чималий податок.

Відео дня

Читайте такожУ міграційній службі заявили, що вартість закордонного паспорта може зрости

«При цьому, в цій ціні 43 грн. 50 коп. - це ПДВ, який сплачує Поліграфкомбінат з кожного бланка паспорта в бюджет», - зазначив директор Поліграфкомбінату.

Відповідаючи на питання про те, чи внесені дані українських паспортів в міжнародний каталог ICAO, директор Поліграфкомбінату «Україна» заявив, що підприємство безпосередньо співпрацює з Міжнародною організацією цивільної авіації, а сертифікати, якими підписуються наші біометричні паспорти, "5 січня були завантажені в систему ICAO".