REUTERS

Як передає кореспондент УНІАН, відповідний законопроект (№1195) набрав необхідний мінімум 226 голосів депутатів із 338 зареєстрованих у сесійній залі.

Зокрема, законопроект передбачає зміни до Цивільного кодексу України, згідно з яким зобов'язання банку повертати внесок клієнта розмежовуються за строковими вкладами і за вкладами до запитання (поточні та карткові рахунки, депозити без певного терміну).

Відео дня

«За договором банківського строкового вкладу, банк зобов'язаний видати вклад та нараховані проценти за цим вкладом після закінчення терміну, зазначеного в договорі банківського вкладу», - йдеться в тексті документа.

Законопроект передбачає, що дострокове повернення вкладнику банківського строкового вкладу на його вимогу можливий виключно у випадках, коли це передбачено умовами договору з банком.

Одночасно законопроект передбачає безумовну вимогу до банків з вкладами до запитання видавати вклад або його частину на першу вимогу вкладника. «Умова договору вкладу до запитання про відмову від права на одержання вкладу на першу вимогу є мізерною», - наголошується в документі.

Читайте такожУ Нацбанку спрогнозували, коли відновиться приплив депозитів

Як повідомляв УНІАН, голова НБУ Валерія Гонтарева в кінці минулого року повідомляла про наміри НБУ запропонувати парламенту заборонити вилучення банківських депозитів до настання строку їх повернення, що відповідає світовій практиці і допоможе збалансувати банківську систему, щоб Нацбанку не доводилося в кризовий період «закручувати гайки» адміністративними методами.

За її словами, за бажання отримати вищий відсоток вкладник зможе розмістити гроші в банку на певний термін, за бажання отримувати кошти за першою вимогою - на ощадний рахунок з нижчими ставками.