REUTERS

Міжнародний валютний фонд називає конфлікт на сході України основною причиною економічної рецесії, яка збережеться до кінця 2015 року в більшості країн СНД. Про це під час брифінгу у Вашингтоні сказав голова Європейського департаменту МВФ Поль Томсен.

«Що стосується регіону країн СНД ми прогнозуємо збереження економічної рецесії (у 2015 році - УНІАН), і це переважно через конфлікт на сході України і падіння цін на нафту, який справив серйозний вплив на економіку Росії», - сказав Томсен.

При цьому він зазначив, що для урядів держав СНД основними економічними завданнями мають стати фіскальна консолідація, продумана монетарна політика та проведення структурних реформ. В іншому разі, наголосив Томсен, ці країни не зможуть надолужити й половини темпів зростання, продемонстрованих в докризовий період - до 2008 року.

Відео дня

Читайте такожРосія через брак коштів може скоротити військові витрати

Як повідомляв УНІАН, раніше ключовий кредитор України Міжнародний валютний фонд зберіг прогноз падіння економіки України за підсумками 2015 на 5,5%, але при цьому погіршив прогноз інфляції - до 33,5% з раніше озвучених 27%. При цьому вже в 2016 році МВФ очікує зростання ВВП України на 2% за інфляції 10,6%.

Україна з квітня 2014 веде антитерористичну операцію в регіоні Донецької і Луганської областей з бойовиками, спонсорованими російською стороною. Щоденні витрати уряду країни на ведення АТО становлять близько 5 млн дол. Збиток, завданий економіці України за час проведення АТО, становить близько 20% економіки країни. Завершення бойових дій є основним чинником, який міг би дати змогу Україні повною мірою реалізувати економічні реформи і вийти на стійке економічне зростання.

Кабінет міністрів України розглядає три сценарії розвитку економіки України в 2015 році і допускає за найбільш песимістичного сценарію падіння економіки на 11,9% за інфляції в 42,8%. При цьому падіння експорту за песимістичного сценарію становитиме 16,6% (54,5 млрд дол.) в 2015 році, імпорту - 22% (55 млрд дол.). За оптимістичними оцінками, обсяг експорту цього року порівняно з 2014 роком впаде на 7% - до 60 млрд дол., імпорту - на 10,7%, до 63 млрд дол. Оптимістичні сценарії передбачають падіння економіки в діапазоні від 5,5% до 8,6% за інфляції в діапазоні від 26,7% до 38,1%. Номінальний ВВП становитиме 1,85 трлн грн за найбільш оптимістичним сценарієм і 1,79 трлн грн - за песимістичним. Прогнозний рівень безробіття в 2015 році становитиме 10,2% за оптимістичним сценарієм і 11,5% за песимістичним.