Фото УНИАН

Національний банк України призначив керівником управління моніторингу пов'язаних з банками осіб колишнього директора «Адвокатського бюро Завадецького» Олександра Завадецького, а керівником департаменту фінансового моніторингу – колишнього топ-менеджера «Сітібанку» Ігоря Березу, повідомляється на сайті регулятора.

Згідно з повідомленням, управління моніторингу пов'язаних з банками осіб було створено у рамках комплексного підходу до визначення і розкриття бенефіціарів або значних акціонерів банківських установ.

«Питання пов'язаних сторін є важливою проблемою, яка зараз стоїть перед регулятором на шляху становлення стійкої банківської системи», - наводяться в повідомленні слова першого заступника голови НБУ Олександра Писарука.

Відео дня

Писарук зазначив, що забезпечення повної прозорості структури власників банків є одним із зобов'язань Нацбанку перед Міжнародним валютним фондом у рамках Програми розширеного фінансування EFF.

Також повідомляється, що департамент фінансового моніторингу виконує функції нагляду за додержанням банками, платіжними організаціями та членами платіжних систем, що є банківськими установами, філіями іноземних банків вимог законодавства України у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, і фінансування тероризму.

Читайте такожПорошенко продовжив на чотири місяці термін подачі даних про бенефіціарів

Як повідомляв УНІАН, Національний банк 14 січня повідомив про створення 11 нових департаментів центрального апарату. Директором департаменту відкритих ринків призначений Олег Чурий, департаменту методології - Наталія Іваненко, платіжних систем Наталія Лапко, банківського нагляду - Світлана Фабер, інспектування банків – Василь Случ, фінансового моніторингу Олексій Бережний, монетарної політики та економічного аналізу - Сергій Ніколайчук, статистики та звітності - Юрій Половнев, грошового обігу - Віктор Зайвенко, інформаційної безпеки - Дмитро Лук'янов, операційного департаменту - Сергій Подік.

НБУ приступив до внутрішньої реорганізації 1 грудня 2013 року і має намір завершити цей процес за півтора-два роки.

Раніше глава НБУ Валерія Гонтарева анонсувала «драматичні» кадрові перестановки в Нацбанку, оскільки багато процесів потребують удосконалення, а кількість персоналу в п'ять разів перевищує штат порівнянної за розміром країни і функцій центробанку.