Фото УНИАН

Національний банк України підвищив вимоги до ділової репутації акціонерів і керівників банків, заборонивши власникам істотної участі або керівникам неплатоспроможних банків обіймати аналогічні посади в банківській системі впродовж 10 років.

Про це повідомляється на сайті Національного банку України з посиланням на постанову №357, якою регулятор змінив своє Положення про порядок реєстрації та ліцензування банків, відкриття відокремлених підрозділів.

Згідно з документом, комісія НБУ з питань нагляду та регулювання діяльності банків зможе визначати наявність значного чи вирішального впливу на управління або діяльність банку без формального володіння істотною участю, а також визнавати особу власником істотної участі у банку незалежно від надання нею повідомлення та документів на узгодження в Нацбанк.

Відео дня

Цією ж постановою НБУ вдосконалив узгодження придбання істотної частки в банку, перевірки ділової репутації та фінансового стану покупців. Зокрема, достатність власних коштів акціонера оцінюватиметься шляхом зіставлення частки в регулятивному капіталі банку замість покупної ціни акцій.

Також передбачено жорсткіші вимоги до фінансового стану інвесторів неплатоспроможних банків і процедуру їх погодження Національним банком.

Водночас нацбанк пом'якшив деякі погоджувальні процедури, у тому числі скасував вимогу щодо нострифікації дипломів про вищу освіту вишів Європейського Союзу, спростив правила подання фінансової звітності інвесторів і ввів низку винятків з регуляторних вимог для міжнародних фінустанов, публічних компаній, юридичних осіб з інвестиційним рівнем кредитного рейтингу.

Постанова опублікована на сайті НБУ і набула чинності 6 червня.

Читайте такожУ Гонтаревої будуть перевіряти майновий стан власників банків

Як повідомляв УНІАН, Нацбанк зобов'язав банки до 8 червня представити пакети документів про своїх реальних власників і контролерів, ґрунтуючись на Законі «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності пов'язаних з банком осіб», який набув чинності з 8 березня.

У рамках оновленого законодавства до власників істотної участі, крім акціонерів з часткою понад 10% у капіталі, належать особи, які, незалежно від наявного пакета акцій, можуть значно впливати на управління чи діяльність банку.

Читайте такожВ Україні залишається до 15 проблемних банків

За інформацією першого заступника голови НБУ Олександра Писарука, Нацбанк розраховує цього року якщо не повністю, то значною мірою зробити прозорою структуру власників українських банків.