REUTERS

Ключовий кредитор України - Міжнародний валютний фонд вітає рішення українського парламенту, який підтримав Угоду про реструктуризацію частини державного боргу, досягнуту з Комітетом кредиторів наприкінці серпня поточного року, і закликає всіх кредиторів України прийняти умови реструктуризації.

Про це в ході традиційного брифінгу у Вашингтоні заявив керівник Департаменту зовнішніх зв'язків МВФ Джеррі Райс.

«Український парламент прийняв пакет законопроектів щодо реструктуризації частини державного боргу, що ґрунтуються на угоді (з Комітетом кредиторів - УНІАН). Ми вже не одноразово наголошували, що реалізація Угоди є вкрай необхідною для досягнення умов боргової операції. І дуже важливо, щоб усі кредитори прийняли умови реструктуризації і пішли за ним», - сказав Райс. 

Відео дня

Читайте такожЯресько не виключає, що Україна може піти ще на одну реструктуризацію боргу

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 17 вересня, Верховна Рада України конституційною більшістю підтримала пакет підготовлених урядом законопроектів про реструктуризацію частини державного боргу, домовленість про яку була досягнута з Комітетом кредиторів наприкінці серпня. Рішенням парламенту внесені зміни до Бюджетного, Податкового кодексів, а також до закону про цінні папери і фондовий ринок в частині визначення терміну державних деривативів - їх випуску, обслуговування та погашення, а також у частині пріоритетності реструктуризованих боргів перед боргами, які не потрапили до переліку тих, що підлягають реструктуризації. Поправки до Податкового кодексу стосуються правил оподаткування кредиторської заборгованості і доходів компаній-позичальників гарантованих державою кредитів.

27 серпня Україна і Комітет кредиторів досягли угоди про реструктуризацію частини державного боргу загальним обсягом 18 млрд дол. Реструктуризація передбачає повне списання 4 млрд дол., відстрочку платежів по тілу кредиту на 4 роки, а також встановлення єдиної процентної ставки за бондами на рівні 7,75%.

Україна розраховує унаслідок відстрочки виплат за боргами і їх часткового списання заощадити до 5,2 млрд дол. у цьому році і до 15,3 млрд дол. у найближчі 4 роки. Крім того, двома іншими обов'язковими вимогами Фонду є скорочення боргу до 70% ВВП і зниження потреби в зовнішньому фінансуванні до 10-12% до 2020 року.