Фото УНИАН

Про це повідомило джерело інформагенції Reuters, передає Deutsche Welle.

"Це Aurelius. Вони акумулювали бонди з ринку", - заявило анонімне джерело інформагенції. Хедж-фонд скуповував українські облігації включно з тими, період погашення яких припадає на останні місяці 2015 року. Раніше цього року облігації досягали мінімуму вартості у 35 центів за долар номіналу (коли оголошення дефолту виглядало ймовірним), однак сьогодні торгуються на рівні 78 центів.

Влада Аргентини, чиї облігації також скуповував Aurelius, охарактеризувала згаданий хедж-фонд як "стерв'ятників", оскільки той разом з іншим хедж-фондом, Elliott, упродовж тривалого часу чинив тиск на Буенос-Айрес задля повної сплати суверенного боргу. В якості інструмента тиску застосовувався, зокрема, арешт державних активів.

Відео дня

Читайте такожПорошенко підписав закони про реструктуризацію держборгу та підвищення соцстандартів

У серпні Україна домовилася з найбільшими тримачами облігацій про списання 20% комерційного боргу та реструктуризацію решти суми на чотири роки. Угода з кредиторами є умовою продовження програми МВФ.

Однак частина тримачів бондів з терміном погашення цього року зазначає, що реструктуризація боргу в схваленій формі є несправедливою щодо них з огляду на терміни погашення. Напередодні група тримачів через адвокатів фірми Shearman & Sterling заявила, що їхня частка є достатньо великою, аби оспорити угоду щодо боргу обсягом у 18 мільярдів доларів США.

Юристи Shearman & Sterling відмовилися називати свого клієнта, а речник Aurelius відмовився від коментарів.

Читайте такожРосія продовжує наполягати на поверненні Україною боргу

Такий розвиток подій може відтермінувати реструктуризацію боргу, яку Україна прагне завершити до кінця жовтня. Однак за даними джерела агентства Reuters, фонд не зможе зірвати угоду, реструктуризація боргу відбудеться. А фонд, вочевидь, приєднається до Росії та не братиме у ній участь.