Фото УНИАН

Затвердження урядом умов випуску нових облігацій України для суверенних кредиторів дозволить завершити всі процедури по реструктуризацію цих боргів і відвести від нашої країни загрозу дефолту.

Про це написала міністр фінансів України Наталія Яресько на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

Міністр нагадала, що уряд зробив важливий фінальний крок для того, щоб завершити процес реструктуризації суверенного і гарантованого боргу, затвердивши умови випуску нових облігацій, які будуть надані кредиторам в обмін на старі борги.

Відео дня

"Це дозволить, нарешті, завершити всі процедури по реструктуризацію цих боргів - найбільшої частини нашої роботи по реструктуризації і тим самим перевернути цю складну сторінку в нашій історії. Але найголовніше, це дозволить відвести нашу країну від краю прірви, від загрози дефолту", - написала Яресько.

За її словами, також рішення уряду дозволить знизити навантаження на валютні резерви країни на багато мільярдів доларів, що, в свою чергу, допоможе забезпечити стабільність валюти і банківської системи країни.

"І тим самим дозволить закласти ще один важливий камінчик у відновлення економічної стабільності як передумови до повернення до економічного зростання", - додала міністр.

Яресько нагадала, що переговори з кредиторами тривали 8 місяців, і в можливість їх успішного завершення мало хто вірив.

"Переговори, дійсно, були вкрай важкими. Але врешті-решт ми це зробили. Ми досягли угоди по реструктуризації з нашими кредиторами і тим самим змогли заощадити для країни 3 мільярди доларів вже зараз, і перенести виплату ще за 8,5 мільярдів на період після 2018 року", - підкреслила вона.

Також міністр нагадала, що кредитори отримають державні деривативи - інструменти, які дозволять кредиторам отримати вигоду від нинішньої угоди, якщо вона дасть грунт для потужного економічного зростання України в наступні роки.

Крім цього, Яресько повідомила, що ще належить ряд переговорів по кредитах держпідприємств, під які попередні уряди України надавали державні гарантії.

Читайте такожЯресько розповіла, яка податкова реформа потрібна Україні

Як повідомляв УНІАН. Кабінет міністрів України вчора, 11 листопада, затвердив умови випуску нових євробондів і деривативів для завершення реструктуризації.

Євробонди випускаються 9 окремими серіями на загальну суму 11,95 млрд доларів і термінами погашення 1 вересня 2019-2027 років. Дохід у 7,75% нараховується на папери з 1 вересня 2015 року і виплачується щорічно, починаючи з 1 вересня 2016 року.

Деривативи випускаються на умовну суму 2,9 мільярда доларів США, і виплати за ними здійснюють тільки за умови досягнення Україною певних макропоказників розвитку економіки.

"Російські" облігації, випущені в грудні 2013 року з терміном погашення в 2015 році, не увійшли в перелік паперів, які пройшли реструктуризацію і підлягають обміну на нові папери.

Україна і Комітет кредиторів досягли угоди про реструктуризацію частини державного боргу загальним обсягом 18 мільярдів доларів 27 серпня. Після 14 жовтня в Лондоні пройшли збори з утримувачами єврооблігацій України, на якому більше 75% власників українських євробондів, що підлягають реструктуризації, погодилися із запропонованими умовами.

Коли 8 місяців тому ми розпочали переговори з реструктуризації українського боргу, і оголосили про наші завдання у них, ...

Posted by Наталія Енн Яресько / Natalie Ann Jaresko on 11 листопада 2015 р.