REUTERS

Росія чекає офіційної відповіді щодо пропозиції про реструктуризацію боргу від України та інших сторін, кому було запропоновано стати гарантами, повідомив РИІА Новости прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков.

"Пропозиція російської сторони було сформульовано президентом Путіним. Відповідно, ми повинні отримати відповідь української сторони про готовність і відповідь від тих країн, яким запропоновано стати гарантами цієї схеми реструктуризації. Будь-яких інших пропозицій російська сторона не озвучувала", — сказав Пєсков, відповідаючи на питання, чи РФ погоджуватися на пропозиції, які раніше озвучив прем'єр України Арсеній Яценюк.

"Борг є суверенним, він підлягає оплаті, несплата цього боргу буде означати дефолтну ситуацію", — додав Пєсков.

Відео дня

Нагадаємо, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявляв, що Київ не буде платити РФ 3 мільярди доларів боргу та інших умов реструктуризації російська сторона не отримає.

За словами Яценюка, базова умова — зменшення боргу на 20%, перенесення виплати всіх боргів на чотири роки. В іншому разі, заявив він, Україна введе мораторій на сплату боргу.

Україна 13 листопада завершила реструктуризацію частини боргу, яка зачепила цінні папери на 15 мільярдів доларів, з яких 3 мільярди доларів було списано.

Читайте такожМВФ чекає прямих переговорів України та Росії щодо реструктуризації "боргу Януковича"

РФ не прийняла участь в реструктуризації і заявила, що вважає український борг перед собою суверенним, а не комерційним.

Пізніше Росія запропонувала Україні реструктурувати борг на 3 мільярди доларів, сплачуючи по 1 мільярду в 2016-2018 роках за умови надання гарантій від влади США або ЄС або одного з міжнародних фінансових інститутів.