/ fedpress.ru

Про це заявив журналістам міністр фінансів РФ Антон Силуанов, коментуючи вчорашнє рішення Києва про мораторій на виплату боргу перед РФ, пише ТАСС.

"Термін виконання зобов'язань щодо погашення $3 млрд і сплати купона настає 20 грудня, в неділю, відповідно платіж повинен бути здійснений у найближчий робочий день - тобто в понеділок, 21 грудня. Оголошення мораторію ніяк не впливає на зобов'язання України щодо погашення боргу. Зобов'язання залишаються в силі, і Російська Федерація очікує, що вони будуть виконані в повному обсязі", - заявив міністр.

За його словами, РФ зможе звернутися до суду після 31 грудня.

Відео дня

"МВФ підтвердив, що борг є офіційним, однак Україна не зробила жодних пропозицій, які були б засновані на визнанні офіційного статусу боргу. Якщо Україна не сплатить належну суму протягом пільгового періоду до 31 грудня, то РФ звернеться до суду для того, аби стягнути ці кошти примусово", - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, 18 грудня Україна відповідно до чинного законодавства і раніше взятих на себе зобов'язань щодо виконання боргових операцій оголосила мораторій на виплату всіх боргів перед Російською Федерацією, включаючи борг, взятий урядом Януковича-Азарова у 2013 році в обсязі 3 млрд дол., а також борги держхолдингу «Укравтодор» і Конструкторського бюро «Південне» перед російськими банками. Загальна сума боргу, який потрапив під мораторій, перевищила 3,58 млрд дол.

Виплати за цими боргами зупиняються до моменту прийняття пропозицій України щодо реструктуризації або прийняття відповідного судового рішення.

Введений мораторій на виплату боргу Фонду національного добробуту РФ в обсязі 3 млрд дол., визнаного офіційним обов'язком українського уряду, набирає чинності з 20 грудня поточного року, йдеться в розпорядженні уряду №1312.

Іншим своїм розпорядженням - №1313 – Кабмін дозволив Міністерству юстиції найняти юристів для захисту інтересів країни у разі виникнення спорів за облігаціями, випущеними у 2013 році.

Рада директорів Міжнародного валютного фонду 16 грудня визнала офіційний статус російської позики Україні у розмірі 3 млрд дол., наданої в грудні 2013 року уряду Азарова-Януковича. Мотивація рішення Фонду полягала в тому, що власником цього боргу був і залишається уряд Російської Федерації. При цьому в рішенні Фонду підкреслюється, що це єдиний «проблемний» борг України і Київ не має простроченої заборгованості перед іншими офіційними кредиторами.

Однак Мінфін України підкреслював, що Україна не зможе погасити борг перед Російською Федерацією в обсязі 3 млрд дол. на тих умовах, під які він був узятий, оскільки це суперечить критеріям програми співпраці з МВФ. У той же час у Мінфіні зазначили, що невиконання зобов'язань за боргом не призведе до крос-дефолту за іншими бондами України.