REUTERS

Верховна Рада ухвалила закон про реструктуризацію кредиту Європейського банку реконструкції та розвитку обсягом 200 млн євро, виділеного на реабілітацію гідроелектростанцій в 2012 році, з продовженням на 5 років термінів першого й повного погашення (до 2021 року та 2031 року відповідно).

За відповідне рішення проголосували 285 народних депутатів при необхідному мінімумі в 226 голосів. 

Відео дня

Згідно із законом, за пропозицією ЄБРР суверенний кредит України буде замінений на інституційний кредит "Укргідроенерго" під гарантію Кабінету міністрів зі зміною умов кредитування.

"Це в першу чергу вигідно для бюджету, оскільки кредит обслуговуватиметься з коштів "Укргідроенерго", - зазначив міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин, представляючи законопроект у парламенті.

При цьому вибірку коштів буде продовжено до 2021 року, а повторна оплата комісії за кредитом не потрібна.

Як повідомляв УНІАН, Україна і Комітет кредиторів 27 серпня досягли угоди про реструктуризацію частини державного боргу загальним обсягом 18 млрд дол., яка передбачає повне списання 3 млрд дол., відтермінування платежів по тілу кредиту в сумі 8,5 млрд дол. на 4 роки, а також фіксування ставки купона за всіма бондами на рівні 7,75% річних.

До периметру реструктуризації увійшов кредит, отриманий Україною в рамках домовленостей між президентом РФ Володимиром Путіним і тодішнім президентом України Віктором Януковичем у грудні 2013 року. Кредит було видано шляхом викупу євробондів України на 3 млрд дол. через Ірландську фондову біржу, що прирівнює його до комерційного, однак російська сторона наполягає, що позика є міждержавною, оскільки покупцем облігацій був російський державний фонд.

Читайте такожМінфін: Україна не може виплатити "російський" борг і згодна на прямі переговори

14 жовтня більшість кредиторів підтримали запропоновані Україною умови обміну облігацій і прийняли умови обміну облігацій на нові папери з терміном погашення починаючи з 2019 року.