/ uapress.info

Про це повідомляється на офіційному сайті глави держави. Як зазначив Президент у коментарях до петиції, він доручив Кабміну всебічно вивчити проблему, що склалася, в тому числі переглянути порядок переведення рахунків переселенців в Ощадбанк, а також закон про пенсіонерів силових структур, які позбавлені права вільно обирати зручний для них банк.

Нагадаємо, електронна петиція української Асоціації захисту фінансових прав з вимогою ліквідувати в Україні зарплатне рабство і забезпечити дотримання фінансових прав усіх українських громадян достроково - за тиждень до закінчення голосування набрала необхідні 25 000 голосів і направлена на розгляд Президента Петра Порошенка.

Як повідомили в Асоціації, тепер цей документ, який вимагає скасування низки незаконних рішень уряду так і законодавчого закріплення свободи вибору банку одержувачами заробітної плати і пенсії, має бути розглянуте Президентом, а відповідні законопроекти внесені на обговорення парламенту. Крім вимог скасування обов'язкового обслуговування держбанками співробітників бюджетних і держпідприємств, петиція вимагає також скасувати обов'язкове отримання в держбанках пенсій військовослужбовцями, пенсій і допомоги переселенцям із зони АТО і т. д. Тепер це питання на особистому контролі глави Держави.

Відео дня

Читайте такожПрезиденту подана петиція про заборону в Україні "зарплатного рабства", яка набрала 25 000 голосів за тиждень до закінчення голосування

"Активне голосування людей за цю петицію, при тому, що її розгляд прийшовся на період тимчасового призупинення роботи сайту петиції та посилення порядку ідентифікації відвідувачів сайту, наочно показує, наскільки ця "несуттєва" з точки зору влади проблема насправді хвилює більшість українських громадян, - каже керівник Асоціації захисту фінансових прав" Світлана Мальована. - Кожна людина повинна мати право самому вибирати банк для отримання зарплати або пенсії, а не бути заручником Кабміну або директора підприємства. І ми дуже сподіваємося, що Президент і законодавці почують думку своїх виборців".

Як відзначили в Асоціації захисту фінансових прав, такого поняття як "Зарплатні проекти" вже давно немає в жодній розвиненій країні світу, не кажучи вже про "зарплатному рабстві". Поняття "зарплатний проект" є своєрідним атавістичним феноменом, з яким знайомі виключно громадяни держав, що утворилися внаслідок розпаду СРСР в 1991 році. У країнах Західної і Центральної Європи процес виплати заробітної плати державним службовцям, інших виплат соціального характеру (пенсії, допомоги, компенсації, стипендії) організований принципово інакше – просто і ефективно.

Раніше Київський апеляційний административний суд відхилив апеляцію уряду і Мінфіну на рішення Окружного адмінсуду і остаточно зажадав скасувати протокольні рішення про переведення зарплатних проектів бюджетних організацій і держпідприємств в держбанки і забезпечити вільний вибір банків для отримання зарплати бюджетникам.