doing business 2016 / finfacts.ie

Кабінет міністрів України опублікував план дій на 2016 рік щодо покращення позицій України в рейтингу Світового банку Doing Business, який відображає якість і ефективність інститутів регулювання, які визначають легкість ведення бізнесу в країні.

Відповідне розпорядження розміщено на єдиному веб-порталі органів виконавчої влади.

У постанові вказується, що метою України є входження в провідну двадцятку країн світу щодо легкості ведення підприємницької діяльності. Також документ зобов'язує міністерства оперативно розміщувати на офіційних сайтах інформацію про стан виконання цього плану дій.

Відео дня

Серед ключових завдань, зазначених у документі, значаться: створення сервісу реєстрації юридичних осіб через Інтернет протягом 24 годин, надання в режимі реального часу вільного доступу до Державного реєстру обтяжень рухомого майна та безліч завдань щодо полегшення і прискорення розгляду судових справ по грошовим вимогам. Щодо питань захисту інтересів інвесторів, уряд має намір запропонувати парламенту зобов'язати потенційних покупців 50% акцій акціонерного товариства пропонувати всім акціонерам, а в разі придбання 50% частки в товаристві з обмеженою відповідальністю - пропонувати всім учасникам товариства. Уряд буде працювати над спрощенням і прискоренням процедури приєднання підприємств до електромереж, скороченням вартості і термінів дозвільних процедур у будівництві, а також терміну оформлення переходу права власності на нерухоме майно, полегшенням експорту та імпорту продукції, зменшенням витрат часу компаніями на податкові розрахунки і фіскальні платежі та інше.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів 16 грудня ухвалив дорожню карту дерегуляції, імплементація якої дозволить Україні до 2017 року поліпшити свою позицію в ТОП-50 рейтингу легкості ведення бізнесу від Світового банку Doing Business, а в 2018 році - увійти у ТОП-20.

Читайте такожУкраїна наступного року може увійти до топ-50 країн за легкістю ведення бізнесу

Україна в 2015 році піднялася на 13 позицій в рейтингу Doing Business, посівши 83 місце. Експерти Всесвітнього банку відзначили, що ключовою реформою, яка сприяла підвищенню рейтингу, є спрощення реєстрації бізнесу. Водночас, проблемними для бізнесу в Україні залишаються підключення до електромереж, отримання дозволів на будівництво, ведення транскордонної торгівлі і процедура банкрутства.