REUTERS

Україна направила членам Світової організації торгівлі (СОТ) заяву про торговельної дискримінації з боку Росії, включаючи ембарго та обмеження транзиту.

Текст заяви опублікований на сайті Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

"Україна привертає увагу членів СОТ до продовження агресії з боку Російської Федерації. Політично мотивовані та незаконні торговельні заходи були прийняті та реалізуються Російською Федерацією після рішення України розпочати імплементацію положень поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі з Європейським Союзом з 1 січня 2016 року", - йдеться в заяві.

Відео дня

Також українська сторона зазначила, що дії Росії не відповідають її зобов'язаннями в рамках СОТ та порушують міжнародне торговельне законодавство.

"Заходи, описані нижче, повністю несумісні з міжнародним публічним правом, основоположними принципами СОТ, а також зобов'язаннями, взятими Російською Федерацією при вступі до СОТ. Україна переконана, що члени СОТ мають неухильно дотримуватися правил СОТ", - підкреслюється в документі.

При цьому, згідно із заявою, Україна змушена застосовувати відповідні заходи.

Читайте такожРосія повністю припинила транзит українських товарів через свою територію

Як повідомляв УНІАН, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк 13 січня доручив Міністерству економічного розвитку і торгівлі України розширити перелік російських товарів, які можуть потрапити під імпортне ембарго.

З 10 січня Україна ввела ембарго на імпорт близько 30 товарних позицій Росії у відповідь на аналогічні дії російської сторони. Під заборону потрапили товари продовольчої групи, горілка, тютюнові вироби, продукція хімічної промисловості і залізничне обладнання. Крім того, Україна ввела імпортні мита на російський імпорт, ставки яких варіюються в діапазоні 1,5-19% з перехідним періодом 3-5 років.

Також Україна готує позов до Всесвітньої торговельної організації проти Росії з торгових обмежень щодо продовольчої продукції та транзиту товарів.

Наприкінці жовтня 2015 року Україна подала позов до Світової організації торгівлі проти Росії щодо торговельних обмежень щодо вагонів і стрілочних переводів вітчизняного виробництва. Позов став першим в загальному пакеті претензій, які готує Україна. Суть позову України в тому, що експорт українських вагонів і стрілочних переводів через торговельні обмеження, введені Росією, скоротився з 1,7 мільярда доларів в 2013 році до 51 мільйона доларів за 7 місяців 2015 року.

Читайте такожТуреччина готує скаргу до СОТ на російські санкції

Раніше Україна внесла на розгляд Комітету Всесвітньої торговельної організації по технічних бар'єрах пропозицію проаналізувати введений Росією заборона на ввезення кондитерських виробів, молочної та сокової продукції, включаючи дитяче харчування, а також пиво українського походження.