Фото УНИАН

Екс-заступник керівника Національного банку України, ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко прогнозує зміцнення курсу гривні до долара у другому кварталі 2016 року.

"За моїми розрахунками, з другого кварталу є всі підстави для зміцнення гривні", - сказав він під час брифінгу.

Згідно з оцінками Савченко, в першому кварталі року очікується зростання курсу, однак він не перевищить 26-28 гривень за долар.

Відео дня

"Якщо не буде грубих помилок Національного банку і Кабінету міністрів, то курс нижче 28 впасти просто не може", - заявив він.

Також експерт зазначив, що за умови незмінності економічної, монетарної та валютно-курсової політики курс гривні до кінця року складе близько 25 гривень за долар.

Читайте такожВ обмінниках курс долара перевищив 27 гривень

Як повідомляв УНІАН, бюджет України на 2016 рік передбачає дефіцит бюджету на рівні 3,7% ВВП, підвищення соціальних стандартів на рівні 12%, інфляцію в 12%, курс гривні на рівні 24,1 гривні за долар і обсяг витрат на оборону в обсязі близько 113 мільярдів гривень.

Читайте такожНацбанк ослабив офіційну гривню до 24,84 за долар

Глава НБУ Валерія Гонтарєва наприкінці грудня 2015 року заявляла, що прогноз курсу гривні на 2016 рік, закладений в державний бюджет, є реалістичним, тим не менш, існують ризики, які можуть перешкодити його реалізації, серед яких вона виділила ризики погіршення зовнішньої кон'юнктури світових ринків, особливо продовження зниження цін на сталь і зернові, і розпочатий ФРС США цикл підвищення ставок, що створює тиск на валюти країн, які розвиваються.