investgazeta.net

Міністерство фінансів України з 1 лютого поточного року запроваджує нові правила адміністрування податку на додану вартість, затверджені наказом міністерства наприкінці січня поточного року. Текст наказу опублікований у газеті «Урядовий кур'єр». 

Наказ передбачає скасування раніше діючих документів, що обумовлюють адміністрування ПДВ, а також представляє оновлені декларації про нарахування і сплату податку. 

Зокрема, затверджено нову форму податкової декларації з ПДВ, форму уточнювального розрахунку податкових зобов'язань з ПДВ у разі самостійного виявлення і виправлення раніше допущених помилок. Затверджено також форму розрахунку податкових зобов'язань, нарахованих отримувачем послуг, для випадків, коли платник не зареєстрований як платник ПДВ, а послуги поставляються нерезидентами або їх постійними представництвами на митній території України. 

Відео дня

Цим же наказом затверджено порядок заповнення деклараційних форм.

«Контроль за виконанням наказу покладено на заступника міністра Олену Макєєву і голову Фіскальної служби Романа Насірова», - йдеться в документі. 

Як повідомляв УНІАН, запровадження нового режиму адміністрування ПДВ направлено на виконання прийнятих наприкінці 2015 року змін до Податкового кодексу. Зміни стали частиною загальної податкової реформи, анонсованої до проведення в 2016 році. Міністерство фінансів України планує провести широку дискусію з питань нової податкової реформи не пізніше 1 липня 2016 року.

ПДВ є одним з найбільш "проблемних" податків у частині його правильної сплати і відшкодування в рамках проведення експортно-імпортних операцій. Зокрема, в Україні існує два режими відшкодування - звичайний і в автоматичному режимі. Автоматичне відшкодування отримують компанії, що задовольняють визначеним податковим вимогам. Як очікується, Мінфін у найближчі тижні уточнить ці вимоги і оприлюднить їх у вигляді законопроекту. 

Обсяг відшкодувань ПДВ за 2015 рік становить 68,405 млрд грн. Обсяг відшкодувань у 2016 році може становити, за розрахунками ДФС, до 100 млрд грн.