REUTERS

Ключовий кредитор України - Міжнародний валютний фонд рекомендує владі розглянути можливість запровадження в рамках податкової реформи прогресивної шкали оподаткування доходів громадян замість нині діючої пласкої шкали.

Про це йдеться у звіті Фонду, опублікованому на сайті організації.

"Рекомендуємо не перебільшувати користі від спрощеної системи оподаткування шляхом запровадження пласкої шкали податку і пропонуємо зберегти прогресивну структуру ПДФО", - йдеться у звіті Фонду.

Відео дня

У МВФ навели приклад Словаччини, який вважається найбільш прогресивним з точки зору податкових змін, розпочатих на початку 2000-х років.

"Словаччина, яка стала прикладом держав з єдиною ставкою податків, повернулася до прогресивної шкали оподаткування доходів громадян в 2013 році, - йдеться у звіті Фонду. - Податок з єдиною ставкою призвів до поліпшення економічних показників в період після 2004 року, однак низькі розміри податкових надходжень змусили уряд відмовитися від цієї практики".

Читайте такожУ Яресько приступили до формування держбюджету на 2017 рік

Як повідомляв УНІАН, до січня 2016 року в Україні ставка податку на доходи фізосіб становила 15% з підвищенням до 20% залежно від рівня доходів. У грудні 2015 року Кабінет міністрів України в рамках проведення податкової реформи запропонував Верховній Раді встановити ставку податку на прибуток і податку на доходи фізичних осіб у 2016 році на рівні 18%, в 2017 році – на рівні 17%. При цьому Комітет Верховної Ради України з питань податкової та митної політики зробив зустрічну пропозицію: знизити базову ставку податку на прибуток до 15%, а податку на доходи фізичних осіб до 10%.

В результаті в кінці грудня парламент прийняв норму про встановлення ПДФО у 2016 році на рівні 18%.