ourtravels.ru

Міністерство фінансів Росії подало позов до України в Високий суд Лондона, звинувативши Україну в невиплаті кредиту на 3 мільярди доларів, повідомляє ВВС з посиланням на заяву російського міністра фінансів Антона Сілуанова.

Мова йде про борг за випущеними наприкінці 2013 року українськими єврооблігаціями на 3 мільярди доларів, які були викуплені Росією.

Сілуанов заявив, що "Київ мав погасити борг 21 грудня 2015 року, а 31 грудня закінчився пільговий період для врегулювання спору".

Відео дня

"Україна виявилася не готова проводити переговори з врегулювання боргу в дусі доброї волі", - сказав він.

Російський міністр вважає, що судовий процес у Лондоні буде відкритим і прозорим.

"Вважаю, судовий процес в Англійському суді буде відкритим і прозорим, і захист прав Російської Федерації як кредитора буде здійснюватися незалежним, авторитетним судом, який неупереджено розгляне спір між двома суверенами, що стосується невиконання боргових зобов'язань за єврооблігаціями", - зазначив він.

Читайте такожНімеччина закликала Україну знайти компроміс із РФ щодо "боргу Януковича" - Bloomberg

17 грудня рада директорів Міжнародного валютного фонду визнав офіційний статус боргу України перед Росією за євробондами.

Читайте такожМінфін вкотре закликав РФ погодитися на реструктуризацію "боргу Януковича"

На наступний день прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив про введення мораторію на виплату боргу перед Росією, після чого міністр фінансів Росії Антон Сілаунов повідомив, що Москва оскаржить несплату боргу в суді, якщо він не буде погашений до 31 грудня.