В России нет денег на антикризисный план / Фото УНИАН

У Росії з необхідних на план підтримки економіки 250 млрд рублів (3,2 млрд дол. - ред.) в уряду є лише 120 млрд рублів антикризового фонду, пише газета "Коммерсантъ" з посиланням на лист міністра фінансів РФ Антона Силуанова.

За інформацією видання, Мінфін констатує, що фактично зараз в уряду в антикризовому фонді є 65 млрд рублів (відповідно до закону про бюджет). Ще приблизно 55 млрд рублів в ньому можуть з'явитися в квітні - коли федеральне казначейство спрямує у фонд незатребувані залишки бюджету-2015.

Лише ці 120 млрд руб., пише Силуанов, уряд може розподілити без правки бюджету на цей рік, тоді як його рішеннями вже розподілено 35 млрд рублів коштів антикризового фонду. Всього ж в плані враховано видатки з фонду на 170,7 млрд рублів.

Відео дня

Мінфін РФ пропонує спосіб вирішення проблеми: за дорученням президента уряд має право витратити в 2016 році до 342,2 млрд рублів, фактично з президентського резерву. Втім, очевидно, що уряду доведеться доводити президенту, що антикризовий план важливіший, зазначає "Коммерсантъ".

У результаті міністр пропонує скоротити витрати з антикризового фонду до 120 млрд рублів, причому в цей список потрібно включити і витрати за вже прийнятим рішенням, пов'язаним з окупованим Кримом і Україною, на 17,1 млрд рублів. У президента ж голова Мінфіну пропонує просити не 203 млрд рублів (повна сума заявок плану, що не вписується в антикризовий фонд), а до 130 млрд рублів.

За підсумками Мінфін передбачає збереження фінансування машинобудування, велике скорочення антикризових витрат МОЗ (з 45,8 млрд рублів до 13 млрд рублів) і підтримки експорту через ВЕБ, Росексімбанк і Російський експортний центр (з 25,3 млрд рублів до 9 млрд рублів). Силуанов також вважає неможливим субсидування за кредитами промпідприємств на 10 млрд рублів і підтримку промислового машинобудування ("підтримка створення нових зразків") на 21 млрд рублів. Мінфін наполягає на створенні резерву на 34,9 млрд рублів на непередбачені витрати.

Читайте такожУ Путіна роздули антикризовий план до понад $11 мільярдів, але грошей на все не знайшли

Паралельно з цим фінансове відомство РФ критикує і негрошові частини плану, які не передбачають прямого фінансування, - міністр констатує, що не менш третини з них призведе до втрат бюджетної системи. В основному це стосується нових податкових пільг.